Старецът и Уолстрийт

Волкър – шеф на Съвета на САЩ по икономическо възстановяване

Навремето той бе най-недолюбваната личност в САЩ. Сега 82-годишният Пол Волкър е най-таченият банкер в страната. На какво се дължи тази метаморфоза? Ето какво пише на страниците на Бернер Цайтунг Филип Льопфе:

В Белия дом под управлението на Барак Обама той изглежда на първо време едва ли не като един декоративен реквизит. Тон в стопанско-политическия ансамбъл дават много по-младите Лоурънс Съмърс и Тимоти Гайтнър. Теса част от генерацията, израснала с новите финансови инструменти и с дотком-еуфорията. Пол Волкър пък изпитва на собствен гръб лишенията, причинени от Голямата депресия, както и въвеждането на закона Glass-Steagal. Този закон от 1933 година предписва разделение на търговските и инвестиционни банки с цел да се предотврати превръщането на банките в риск за финансовата система.
1979-а – мрачна година за САЩ

Най-мразеният става герой
От 1999 година насам този закон не е валиден. Сега президентът Барак Обама иска да го съживи в една по-модерна форма, за което упорито настояваше Пол Волкър. Ако така нареченият Glass-Steagall-Light действително бъде въведен, то тогава на Пол Волкър би могло да се припише едно историческо постижение. Той ще влезе в историята като единственият човек, който два пъти прекроява системата на финансовите пазари.
На 6 декември 1979 година тогавашният президент на Управлението за федерален резерв Пол Волкър отправи покана за една от своите редки пресконференции. На тази пресконференция той заяви, че от този момент паричните потоци няма да бъдат смесвани с конюнктурата, а че парите ще бъдат фиксирани, като вместо това ще варират лихвите. Това бе прокламация с непредвидимо въздействие, която в крайна сметкапо-късно струва поста на президента Джими Картър.
Току-що Пол Волкър бе обявил война на инфлацията. Но лихвите непрекъснато се покачваха. Безработицата нарастваше. Хората се бунтуваха. Разярени демонстранти палеха сламени кукли с образа на Волкър. Той се бе превърнал в най-мразения човек в САЩ.
Рейгън – съюзникът на Волкър

Победата над инфлацията
Волкър обаче остана непоклатим и се сдоби с нов съюзник – Роналд Рейгън. Приемникът на Джими Картър не хранеше особени симпатии към шефа на Федералния резерв. Рейгън обаче притежаваше същата решителност и преследваше същата цел – да победи инфлацията на всяка цена. След три болезнени години – през лятото на 1982, двамата постигнаха целта си. Паралелно Пол Волкър създаде фундамента за модерни финансови пазари.
Победата над инфлацията превърна Пол Волкър в герой. Поради това Барак Обама го взе в своя щаб в Белия дом като шеф на Съвета по икономическо възстановяване.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *