Старите пенсионери с по-големи добавки

За тях индексацията ще е 11%, за по-младите – 8,5%

СОФИЯ. Парите на по-старите пенсионери ще се увеличат с повече, отколкото на по-младите. Това съобщи социалният министър Емилия Масларова пред Инфо радио вчера.

11% от 1 юли ще е индексацията за пенсиите, отпуснати преди 2000 година. За останалите тя ще е 8,5%.

Заради дефект във формулата за изчисление пенсиите, отпуснати преди 2000 г., са с около 30% по-ниски от тези, които се отпускат сега. Изравняването на старите и новоотпуснатите пенсии бе едно от основните искания на многократните протести на възрастните, които заляха страната в последните месеци. За изравняването обаче са нужни около 640 млн. лева годишно.

Около 1,1 млн. са хората, които ще получат 11% увеличение на пенсиите, 8,5% ще вземат около 1,27 млн. души. Така средното увеличение пак ще е 10%, както бе решено на семинара на БСП в Белмекен.

Тази година имаме ресурс само за толкова. Догодина може да се мисли за по-голямо доближаване между старите и новите пенсии, каза още Масларова. Тя съобщи, че ще предложи на управляващата коалиция част от бюджетния излишък да влиза в т. нар. сребърен фонд. Той бе създаден, за да може да подпомага изплащането на пенсиите и при демографски кризи.

Владимир Йончев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *