Стартира търговията с ДЦК на Българската фондова борса

Стартира търговията с държавни ценни книжа (ДЦК) на Българската фондова борса (БФБ), която дава възможност на повече участници да търгуват с дългови книжа.

„Министерството на финансите е избрало 20 емисии на ДЦК с различна срочност и общ матуритет от 5,5 млрд. лева“, съобщи преди началото на днешната търговия с дългови книжа на БФБ изпълнителният директор на регулатора Васил Големански.

Той уточни, че с добавянето на ДЦК се увеличава разнообразието от инструменти, които се търгуват на Борсата. „Така тя става още по-атрактивна за инвеститорите – цел, за която ще продължим активно да работим и за напред“, подчерта Васил Големански.

Възможността за търгуване на дългови книжа на БФБ е чакана отдавна от инвеститорите и се възприема като една от положителните мерките за развитие на борсовия пазар. Това в крайна сметка стана факт в резултат от съвместните усилия на Фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ-София.

Васил Големански уточни, че БФБ и Централен депозитар са обявили инициатива да не начисляват такси към свои членове за търговия с предлаганите ДЦК. Към инициативата са се присъединили 13 инвестиционни посредника и банки и те няма да начисляват такси на клиентите си при търговия с ДЦК. „Инициативата е отворена и всеки от останалите членове на БФБ-София и Централен депозитар може да се присъедини към нея до 30 септември 2018 г.“, допълни изпълнителният директор на БФБ.

Кои са инвестиционните посредници откликнали на инициативата да не се събират такси:

ИП Балканска Инвестиционна Компания АД

ИП БенчМарк Финанс АД

ИП Евро – Финанс АД

ИП Елана Трейдинг АД

ИП Карол АД

ИП Първа Финансова Брокерска Къща ЕООД

ИП Реал Финанс АД

ИП ЮГ Маркет АД

ТБ Инвестбанк АД

ТБ Тексим банк АД

ТБ Токуда Банк АД

ТБ Централна Кооперативна Банка АД

ТБ Юробанк България АД.

Досега държавните ценни книжа бяха достъпни само за институционални инвеститори, а най-вече интерес към тях има от страна на банките, пенсионните и гаранционните фондове, както и от застрахователите. Индивидуалните потребители можеха да притежават част от тях, ако участват в колективни схеми – например чрез взаимни фондове. Сега държавните ценни книжа ще са достъпни и индивидуално.

По данни на БНБ на вътрешния ни пазар до момента се търгуват 26 емисии ДЦК, а вътрешният дълг, поет чрез емитирането им, е 6,3 млрд. лв.

65% от боновете за 4,2 млрд. лв. са собственост на банките, 25% са притежание на застрахователни компании и пенсионни фондове. Небанковите финансови институции, фирми и граждани държат 8%. Само 2% са собственост на чуждестранни лица, информира infostock.bg.

На днешната специална церемония сред официалните гости бяха: Маринела Петрова – заместник-министър на финансите, Асен Ягодин – председател на Съвета на директорите на БФБ-София, Нина Стоянова – подуправител на БНБ.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *