Стартира шестият Национален конкурс за иновативно предприятие на годината

Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Еnterprise Europe Network – България, в партньорство с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Мисията на Световната банка в България организират за шеста поредна година Национален конкурс за иновативно предприятие на годината.
За първи път конкурсът е отворен и за научноизследователски организации, разработили нови технологии за индустрията.
През 2009 г. светът е изправен пред сериозна икономическа криза. Създалата се ситуация изисква бързи решения от страна на правителството и бизнеса за превръщане на кризата във възможност. България трябва да преосмисли икономическата си политика и да излезе с интегрирана стратегия за икономически възход на основата на иновациите, технологичното развитие и науката. Способността на една компания да оцелява по време на криза е мерило за нейната пазарна устойчивост. Ключово предизвикателство е повишаването на конкурентоспособността на икономиката. Основен фактор в тази насока, към който е насочена и политиката на ЕС, са инвестициите в иновации. В конкурса могат да участват иновативни предприятия от всички сектори на българската икономика, включително информационните технологии. Иновативно предприятие е това, което през последните три години e реализиралo на пазара нови или значително усъвършенствани продукти/стоки и услуги и/или процеси. Тази година в конкурса се обръща специално внимание и на научноизследователските организации, които за разработили нови технологии, приложени в индустрията.
На първия етап от конкурса се номинират кандидати за участие. Предложения и номинации за участие се приемат на електронен адрес Innoaward@online.bg. Номинирани могат да бъдат всички фирми и научноизследователски организации, които са активни в областта на новите технологии.
На следващия етап от конкурса кандидатите попълват карта за участие, в която описват иновативния си продукт/ технология/ процес/ услуга.
Кандидатурите ще бъдат оценявани от експертна комисия по специална методология. Десетте фирми/научноизследователски организации, постигнали най-високи резултати, ще бъдат посетени от експерти от Фондация “ПИК”. Финалният етап е разглеждане на номинациите от жури, съставено от представители на министерства, работодателски, научни и нестопански организации, Мисията на Световната банка и други.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *