Статутът на еврото като резервна валута е под въпрос

Количествените улеснения може и да помагат на Европа да постигне своите икономически цели, но също така подкопават дългосрочната жизнеспособност на еврото, намалявайки неговата привлекателност като световна резервна валута.

Централните банки по света са понижили своите резерви в евро с рекорден темп през миналата година в очакване на загуби, свързани с безпрецедентните стимули в еврозоната, пише Bloomberg.

Еврото вече съставлява само 22 на сто от световните валутни резерви, като делът му пада от 28% в началото на дълговата криза в региона, започнала преди пет години, показват последните данни на Международния валутен фонд.

Според анализаторите на Societe Generale SA статутът на еврото като резервна валута се разпада. И докато действат програмите за мащабни количествени улеснения в еврозоната няма да има нужда от инвестиции в единната валута. Нещо повече капиталът изтича от Европа.

До този момент позицията на президента на Европейската централна банка, Марио Драги, е, че намаляването на резервите в евро е добро за европейската икономика, тъй като понижава валутния курс.

И все пак, според анализаторите, в дългосрочен план този процес може да постави под въпрос статута на еврото като резервна валута.

Всичко това кара банките от Citigroup Inc., най-големият валутен търговец в света, до Goldman Sachs Group Inc., да прогнозират, че еврото ще поевтинее под паритета с долара.

Днес единната валута падна с 0.65%, до 1.0590 EUR/USD, което е най-ниското ниво от 18 март насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *