Стачка спира железопътния транспорт в Гърция през празничните дни

Проблеми в железопътния транспорт в Гърция се очаква да възникнат от днес до понеделник заради щафетни 24-часови стачки, обявени от гръцкия оператор ТРЕНОСЕ в знак на протест срещу притавизацията на железниците, предаде радио „Атина“.

Заради стачките компанията ТРЕНОСЕ е анулирала много влакови дестинации.

Гръцките железничари направиха жест към пътниците преди Великден и отмениха стачката на пътническите влакове преди празниците, като обяви, че железниците няма да се движат през празничните събота, неделя и понеделник. През цялата седмица до Великден не се движиха и товарните влакове.

Железничарите няколко пъти направиха опит да се срещнат с министъра на транспорта, но не успяха. По този повод преминаха към стачни действия в дните на Великден. В дните на Страстната седмица преди Великден по традиция в Гърция се прекратяват стачките, но тази година железничарите обясняват протестите си с проблемите в сектора, които засягат и пътниците.

Протестите са свързани преди всичко с програмата по приватизация на държавната железопътна фирма ОСЕ. Според експертите на синдикатите наложително е да се назначат специалисти, без които „съществува риск за сигурността на пътниците“. От Министерството на транспорта са категорични, че назначения в железниците няма да има и „сигурността е гарантирана“.

Междувременно гръцките власти съобщиха, че от четвъртък са взети засилени мерки по пътищата в заради увеличения трафик по Великденските празници. По магистралите ще има повече пътни патрули, които ще следят за улесняване на пътуващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *