Стачки до дупка от Пловдив до морето

Спряха рейсовете под тепетата, искат софийски заплати

Един вирус броди из страната дни преди евровота. Вирусът на бунта. Заразата тръгна от столичните шофьори. След като властта им угоди, те се отказаха да стачкуват. Но подпалиха фитила на всички, които имат някакъв проблем за решаване. И вместо дъжд над страната заваляха протестни декларации и подписки от всички краища на страната.

–––––––––––––––––––––––––––

Ден след като шофьорските страсти в София утихнаха, стачният вирус превзе Пловдив. Поредният бунт за заплати спря общинските рейсове и тролеи. По същото време въстанаха русенските рибари и бургаските докери.

„С какво сме по-лоши от софиянци, че ни плащат четворно по-малко“, роптаят пловдивските шофьори. Близо 100 водачи от общинската фирма „Градски транспорт“ за пореден път отказаха да подкарат возилата по линиите. Те заявиха, че няма да работят, докато не им бъдат изплатени дължимите девет работни заплати, от които са получили само по един аванс от 180 лв. Така в деня на евроизборите не София, а Пловдив най-вероятно ще остане без общински превоз. „Изпитваме благородна завист към нашите колеги в София. Пожелаваме им поне те да успеят, а ние ще продължаваме борбата“, заяви лидерът на „Подкрепа“ в дружеството Александър Парушев. Средномесечното трудово възнаграждение във фирмата е около 360 лв., твърдят синдикалистите. От тях 255 лв. е основната заплата, останалото се трупа от парите за храна и извънреден труд. Шофьорите обаче не си спомнят кога за последен път са получили навреме пълна заплата. Вчера сутринта бунтовниците обсадиха сградата на областната управа, за да търсят разрешение на проблемите си. Губернаторът Тодор Петков предложи като единствен вариант за изход от кризата общината да отпусне заем за изплащането на заплатите. Но изказа опасение, че това може да доведе до пропадане на сделката за продажба на 67% от „Градски транспорт“. Шофьорите обаче настояха за ускоряване на приватизацията на фирмата. Срокът за финализиране на сделката с избрания купувач – „Транс сити“, е 25 май.

По повод на шофьорския протест кметът Иван Чомаков заяви, че градската управа не е страна по проблема. „Субсидиите са преведени от общината предварително и шофьорите трябва да си търсят заплатите от търговското дружество „Градски транспорт“ ЕООД, а не от мен“, заяви градоначалникът. Той увери, че до дни ще бъде подписан и приватизационният договор с новия собственик, който ще наложи своите условия за заплащането в транспортната фирма. „Това, което направиха общинските съветници в София с отпускането на допълнителни средства за заплати на шофьорите, е незаконосъобразно и ние в Пловдив няма да направим това, коментира Чомаков.

Колкото и куриозно да изглежда, неудобството със спрелите общински возила не се усети много в града заради друг неуреден въпрос.

Преди няколко дни кметът Чомаков подписа договориsте на трима частни превозвачи, които трябваше да поемат обслужването на две трети от линиите. Решението му обаче беше обжалвано и в момента по частните маршрути се движат двойно повече автобуси – и на старите, и на новите превозвачи.

Костадин Аршинков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *