Стачкуващи гърци запалиха два български тира

Два български товарни автомобила са били запалени от стачници в района на бензиностанция между градовете Инофита и Тива в Гърция. Пострадали няма. Според думите на Валентин Бянов, председател на Българския съюз на товарните превозвачи, стачкуващи гърци режат гуми, брезенти и трошат камиони. .Други три камиона са били на мястото, където са запалени останалите.
Инциденти станаха и между силите за борба с безредиците и шофьорите на тежкотоварни автомобили, които стачкуват от две седмици.Това се случи след като шофьорите опитаха да попречат на разтоварването на ферибот, пристигнал на пристанището в Пирея.

Около 150 шофьори на тежкотоварни автомобили, които се събраха още сутринта в Пирея, искаха да попречат на камионите със стоки да напуснат фериботите, пристигнали от Родос, като хвърляха камъни срещу полицаите, а те отговориха, като ги изблъскваха с щитовете си.
Някои от протестиращите решиха да засилят протеста си след приетия в сряда закон от парламента, предвиждащ отваряне на сектора за конкуренция, както искаха Европейският съюз и Международният валутен фонд.
Реформата предвижда драстично намаляване на цените на лицензите, като за първи път от 40 години ще се предоставят нови лицензи на по-ниски цени. Реформата е част от серията мерки за ограничаване на разходите.
Те целят възстановяване на финансите на страната, която се намира в тежка бюджетна криза, в замяна на заем от държавите членки на еврозоната и от МВФ на стойност 110 милиарда евро за тригодишен срок.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *