Стефанов ден – патронният празник на българската църква в Истанбул

© Снимка:Нихал Йозерган

Днес българската църква „Свети Стефан“, край Златния рог в Истанбул празнува патронния си празник. Тя е построена през около 1848 година и оттогава до наши дни си остава главният храм на православните българи в Турция.

Специално за събитието са пристигнали врачанският митрополит Калиник и епископ Наум, главен секретар на Светия Синод, отговорни представители на фондацията Православен храм „Свети Стефан“ в Истанбул. Те ще участват в тържествената литургия, която ще се отслужи в забележителния храм. Православните българи в града край Босфора, гости от България, които са дошли за коледните празници в Истанбул, също ще присъстват.

По случай тазгодишния патронен празник наскоро бе позлатен куполът на църквата „Свети Стефан“ – един забележителен дар от родолюбиви българи от Пловдив. Истанбулските българи твърдят, че сега „Свети Стефан“ е единствената църква с позлатен купол в Истанбул и благодарение на това се откроява сред другите християнски храмове край Босфора. Преди 3 години „Свети Стефан“ бе обявена за най-красивата църква на Турция.

Тези дни Истанбулската голяма община излезе с решение за ремонтирането на „Свети Стефан“ с общински средства. Забележителното на „Свети Стефан“ е, че тя е единствената желязна църква в света. Съвременни архитекти я посочват като уникален модел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *