Стиглиц: В САЩ трябва да се създават нови банки

В САЩ трябва да сесъздават нови банки, а не да се спасяват изпадналите в криза гиганти, оцеляващи за сметка на наливането на капитал от бюджета, препоръча известният икономист и нобелов лауреат за постижения в сферата на икономиката Джоузеф Стиглиц,цитиран отРИА Новости.
Според него същата идея споделя и известният финансист и инвеститор Джордж Сорос. Стиглиц ена мнение, чеспасяването на банковата система на САЩ, предвид дълбочината на финансовата криза, не е ефективна мярка за бързо спасяване на икономиката на страната.
Влиятелният икономист е бивш лидер на съветниците от администрацията на Бил Клинтън и вицепрезидент на Световната банка.Междувременно днес американските акции паднаха до най-ниското си ниво от 1997 г. насам, докато федералните власти оформят план, който би предоставил на правителството значителен дял в някои водещи банки в страната.Властите се опитват да стабилизират банките в страната, като вчера обявиха плановете на администрацията на Барак Обама да вкарат капитал в изпадналите в криза институции, докато правителството е все по-близо до получаването на голям дял от Ситигруп.Вчера стана ясно,че американскотоправителство ще започне тестове, които трябва да покажат дали банките имат достатъчно капитал, за да устоят на по-лоша от очакваното рецесия. Ако дадена банка не разполага с достатъчно капитал и не може да набере средства от частни източници, правителството ще й отпусне “временен капиталов буфер“.
Застрахователната компания Ей Ай Джи (AIG)и американското правителство започнаха разговори за отпускане на допълнителни средства за американския застраховател,съобщава Ройтерс. Административният съвет на компанията трябва да се събере в неделя, за да подпише нов договор с правителството. В същото време компанията отбеляза загуби от 60 милиарда долара след обезценяването на активите й, предимно в сектора на недвижимо имущество.Досега дружеството е получило от САЩ държавна помощ на стойност 150 милиарда долара.Друг американски банков гигант – JP Morgan Chase съкрати тримесечните си дивиденти с 87 % от 38 на 5 цента на акция, съобщава Би Би Си. Решението трябва да спести на банката около 5 млрд. долара годишно.Според финансовата институция решението не е директно свързано със сумата от 25 млрд. долара, получени от правителствената програма за проблемни активи, но въпреки това ще спомогне за по-бързото изплащане на заема. В момента институцията се определя като “стабилно печеливша“ и очаква финансовите резултати от сегашното тримесечие да отговарят на пазарните очаквания.

Expert.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *