Стигнахме Европа по цени на мляко и сирене

Образованието у нас е 8 пъти по-евтино от страните в ЕС

Цените на млякото, сиренето и яйцата у нас гонят европейските. За тях плащаме 81% от сумата, на която ги купуват хората от страните членки на съюза, показват данните на Евростат, обявени от Националния статистически институт. Безалкохолните напитки у нас струват 69% от средните цени за страните от ЕС.

България обаче все още си остава най-евтината страна сред кандидатките за Евросъюза. Цените у нас са 37% от средните за 25-те членки на ЕС. За 72 лева купуваме стоки, за които средният европеец дава 100 евро. Кошницата, която в Германия пълнят за 100 евро, в България излиза само 33 евро. Това, което в Чехия струва 100 евро, у нас може да се купи за 73 евро. Ако българин похарчи 100 евро, за същите стоки и услуги един швейцарец трябва да даде 367 евро.

Хлябът и месото в България все още са доста по-евтини от европейските. Те се продават съответно за 44 и 50% от цените в ЕС. Ако купуваме кола обаче, трябва да платим почти толкова, колкото и останалите жители на Европа – 86% от средната стойност за общността. Огромна разлика между цените у нас и в Европа все още има при услугите. Това дава възможност в България да се преживява и с доста по-ниски заплати от европейските. Цените на здравните услуги у нас са 29% от европейските. Образованието е близо 8 пъти по-евтино, в ресторанти, кафенета и хотели се плаща точно три пъти по-малко, отколкото в европейските.

Въпреки че цените в България са доста по-ниски спрямо страните от Европа, стандартът на живот у нас е доста нисък. Брутният вътрешен продукт на човек в България е 36% от средния в ЕС.

Стефан Кючуков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *