Стокообменът ни с Румъния за 2005 г. ще е близо 1 млрд. долара

До края на 2005 година българо-румънският стокообмен ще достигне близо един милиард долара. Това показва значителна положителна промяна на българо-румънската търговия, като се има предвид, че през 1998 година тя е била за 110 милиона долара, а през миналата – за 815,8 милиона долара, съобщи съветникът по търговските и икономическите въпроси в посолството на България в Букурещ Атанас Стамов, цитиран от Dnes.bg.

Прогнозите за достигане на един милиард долара са на основата на данните от българския статистически институт за стокообмен от 488,5 милиона долара през първото полугодие и на наблюденията, че в последните месеци на всяка година двустранните делови отношения са най-активни, каза Атанас Стамов.

Неблагоприятен показател за България е нарастването на отрицателното й търговско салдо с Румъния. През 2003 година то е било 5,7 милиона долара, през 2004 година – 31,94 милиона долара, а през първото шестмесечие на тази година – 64,21 милиона долара, показват статистическите данни.

Атанас Стамов анализира, че румънският пазар е благоприятен за българската търговия, тъй като е голям – с 22 милиона потребители, ценовите равнища са по-високи от съществуващите в България и изискванията за качество са сходни.

Трудности за разширяването на стокообмена обаче създава изискването в Румъния за притежаване на бизнес визи за постоянно присъствие, което усложнява търговските процеси с ненужна административна процедура, каза българският търговски представител.

Подобно отрицателно влияние оказват високите гранични такси за преминаване на Дунав мост. В българското посолство установяват, че въпреки близостта на двата народа, езиковата бариера създава проблеми. Освен това за бизнес на румънския пазар трябва да се познават предварително някои негови особености, като широко застъпеното там отложено плащане, подчерта Атанас Стамов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *