Столична община ще завърши годината със 100 млн. лв. по-малко

Със 100 млн. лв. по-ниска ще е събираемостта на заложените приходи от реклама и продажба на активи на столична община, според общинският съветник от ДСБ Ивайло Йонков, цитиран от агенция Mediapool. По думите му това е най-голямата икономическа криза в съвременната история на града и дори в най-тежките за бюджета години като 1996 и 1997 г. дефицитът не е достигал такива размери.
В началото на годината. общинският съвет прие бюджет от 1.28 млрд. лв. От тях 240 млн. лв. са постъпления от европейски програми, а останалото се разделя поравно от държавната субсидия и собствени приходи на общината. Дефицитът от 100 млн. лв. означава, че неизпълнението на перото собствени приходи е над 18%, коментира общинският съветник Йонков. Според него липсата на тези средства ще се отрази пряко върху бизнеса.

Йонков заяви, че 2011 г. ще е най-тежката за столицата във финансово изражение. „Няма да има 13-та пенсия и заплата, пенсиите се замразяват, а парното се увеличава с 19%. Отделно ГЕРБ предлага абсолютно необосновано увеличение на местните данъци и такси за някои софийски квартали, което не само, че няма да реши проблема с дупката в столичния бюджет, но и ще го усложни, защото събираемостта ще спадне още повече. Софийската „Топлофикация“ с дългове от 510 млн. става отново общинско дружество“, припомни Йонков.

pari .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *