Стопанската конюнктура остава благоприятна

Стопанската конюнктура в страната през април 2007 г. остава благоприятна. Общият показател на бизнес климата е само с 0.3 пункта под достигнатия през предходните два месеца дългосрочен максимум (50.7%) за последните 13 години.

Промишленост. През април 2007 съставният показател “бизнес климат в промишлеността” е с 1.0 пункт над мартенското си равнище, което се дължи изцяло на оптимизма на мениджърите за очакваното бизнес състояние на промишлените предприятия през следващите шест месеца. Производствената активност се оценява също като повишена, а и очакванията за следващите три месеца са тя да се задържи на същото равнище (56.1% от предприятията) или да се увеличи (37.1%). По-оптимистични са и прогнозите за износ през следващите три месеца.

Същевременно през периода от януари до април 2007 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) е намаляла от 7.2 на 6.1. За последните три месеца излишъкът от мощности в промишлеността намалява, а средното им натоварване остава непроменено и се оценява на 74.0%. Според мненията на стопанските ръководители, за тези три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на международния пазар се е запазила.

Относно продажните цени повечето промишлените предприятия (79.9%) предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство. Високите очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите шест месеца покачват през април съставният показател “бизнес климат в строителството” с 1.3 пункта. Очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца са също оптимистични. За периода от януари до април са подобрени и оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) – от 5.2 на 5.6, като предприятията очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца. Същевременно обаче, анкетите отчитат увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията през последните месеци. По отношение на факторите затрудняващи дейността, по-малко предприятия са посочили, икономическата среда, като несигурна, докато проблемите свързани с конкуренцията в бранша и цените на материалите засилват негативното си влияние. Около 75% от предприятията в отрасъла предвиждат през следващите три месеца продажните цени на строителната продукция да останат без промяна.

Търговия на дребно. Стопанската конюнктура в търговията на дребно остава благоприятна, независимо че съставният показател “бизнес климат в търговията” пада през последния месец с 3.0 пункта. Това се дължи изцяло на по-умерените оценки на стопанските ръководители за настоящата бизнес ситуация и на изместването на очакванията за бизнес състоянието на предприятията от “по-добро” към запазване на “същото” бизнес състояние през следващите шест месеца. Подобно изместване към по-умерените мнения се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и продажбите през следващите три месеца.

Най-голяма пречка за развитието на дейността продължава да бъде конкуренцията в отрасъла, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на цените в търговията на дребно очакванията са за запазване на равнището им през следващите месеци.

Услуги. През април 2007 г. съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ е с 1.5 пункта под нивото от март, което се дължи изцяло на изместване на очакванията за бизнес състоянието на предприятията от “по-добро” към запазване на “същото” състояние през следващите шест месеца. По мнение на мениджърите настоящото търсене на услуги в сектора се подобрява, а очакванията им за следващите три месеца са то да се запази. Същевременно заетите в сектора на услугите се увеличават, като през следващите три месеца се предвижда и допълнително наемане на работна сила. Относно продажните цени повечето от предприятията (74.6%) продължават да очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *