Стопанската конюнктура през април не вдъхва оптимизъм

През април 2009 г. с изключение на строителството в останалите отрасли промишленост, търговия на дребно и услуги показателят бизнес климат регистрира увеличение спрямо предходния месец. Общо за страната той се повишава с 0.6 пункта, съобщи НСИ.
Промишленост. За първи път след септември миналата година съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се покачва с 4.1 пункта през април, което се дължи изцяло на повишените очаквания на стопанските ръководители за развитието на бизнеса през следващите месеци. Очакванията за бизнес състоянието за шест месеца напред са значително по-оптимистични, като балансовият показател е със 17.3 пункта над равнището си от предходния месец. Предприятията предвиждат известно възстановяване на дейността и повишаване на износа през следващите три месеца.
Същевременно обаче оценките за настоящото бизнес състояние на предприятията, производствената активност и равнището на поръчки за местния пазар и за износ са по-неблагоприятни спрямо март. През периода януари – април 2009 г. средното натоварване на мощностите в промишлеността намалява с 3.2 пункта и се оценява на 67.4%. Оценките за конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния пазар, така и на пазара във и извън страните от Европейския съюз, леко са се влошили в сравнение с преди три месеца.
С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат несигурната икономическа среда, която е увеличила негативното си влияние, и недостатъчното търсене от страната и чужбина.
Строителство. През април 2009 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” се влошава с 6.1 пункта спрямо предходния месец март, когато анкетата регистрира известно подобрение. Понижението този месец се дължи на по-песимистичните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние и очакванията им за следващите шест месеца. Настоящата строителна активност се оценява като намалена, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Същевременно обаче за периода от януари до април са подобрени оценките за осигуреността на производството с поръчки (в брой месеци) – от 6.2 на 6.7. Предприятията очакват и приток на нови поръчки през следващите шест месеца, въпреки че това не е съпроводено с очаквания за наемане на допълнителна работна ръка.
Основен фактор затрудняващ дейността остава несигурната икономическа среда за близо две трети от отрасъла. На второ място са финансовите проблеми, които засилват негативното си влияние.
За пети пореден месец между 15 и 19% от стопанските ръководители в строителството прогнозират намаление на продажните си цени.
Търговия на дребно. През последния месец стопанската конюнктура в търговията на дребно запазва подобреното си равнище от предходния месец, като стойността на съставния показател “бизнес климат в търговията” остава приблизително същата (19.6%). Търговските предприемачи оценяват настоящото си бизнес състояние малко по-неблагоприятно в сравнение с март, което се компенсира с по-оптимистичните очаквания за следващите шест месеца. Обемът на продажбите през последните три месеца се е намалил, като се предвижда настоящият обем на поръчките към доставчиците и на пласмента да продължи да се реализира и през следващите три месеца.
Недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда са основни причини за затрудненията в дейността на търговските предприятия, съответно посочени от 51.5 и 46.9% от тях. Конкуренцията в бранша е проблем за около една трета от предприемачите, като за пети пореден месец финансовите проблеми излизат на по-преден план сред факторите, ограничаващи бизнеса им.
Продажните цени в търговията на дребно са се намалили през последния месец и се очаква пониженото равнище да се запази и през следващите три месеца.
Услуги. През април, независимо от песимистичните оценки на мениджърите от сектора на услугите за настоящото бизнес състояние на предприятията и търсенето, равнището на съставния показател „бизнес климат” се покачва с 1.0 пункт в сравнение с март поради по-оптимистичните им очаквания за следващите месеци (граф. 14). Анкетата отчита, че стопанските ръководители прогнозират подобрение на бизнес ситуацията и увеличение на търсенето на услуги, като същевременно не предвиждат наемане на допълнителна работна ръка през следващите три месеца.
За втори пореден месец несигурната икономическа среда е на първо място сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, посочена от 57.1% от тях през април, изпреварвайки фактора „конкуренцията в бранша”, който е с 37.4% относителен дял.
В сравнение с март повече предприятия очакват намаление на продажните цени в сектора на услугите през следващите три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *