Стотици военни излязоха на мирно шествие

Те се събраха пред Паметника на незнайния воин, където с едноминутно мълчание почетоха паметта на геройски загиналите във войните. Шествието на военните подкрепиха и 50 души от синдиката на служителите на затворите в България, които също протестираха това лято заради лоши условия на труд. Мирното шествие на военните бе под наслов: „За България и за Българската армия“.  Под звуците на „Край Босфора шум се вдига“ и „Велик е нашият войник“ мирното шествие тръгна от Паметника на незнайния войн, премина през министерствата на финансите и отбраната и приключи на площад „Независимост“.
 
„С днешното шествие искаме да покажем нашата съпричастност към това тежко положение, в което се намира България и да покажем нашата готовност да понесем отговорността. Това каза майор Иван Милов, председател на легия „Раковски“, която е организатор на патриотичното шествие.
„Можем да се обединим не само по повод на война. Ние сме обявили нашата позиция, че не сме съгласни с промяната в правилата за пенсиониране на военнослужещите. Непонятно е защо такава промяна се прави единствено за състава на Българската армия“, каза още майор Милов.
Решението за протеста бе взето, след като никой от управляващите не отговори на отвореното писмо на военнослужещите, с което те поискаха да не бъдат увеличавани заплатите им,  но да остане сегашното положение с възрастта за пенсиониране. Отвореното писмо военните изпратиха до президента на България, премиера, председателя на Народното събрание и министъра на отбраната. Промените за пенсионната възраст на военните бяха предложени от министъра на отбраната Аню Ангелов.  Те предвиждат пределната възраст за пенсиониране на младшия състав да стане 52 години при минимална служба 27 години, а за старши и висши офицери – 54 години. Другото предложение е за намаляване на отпуските от 40 работни дни на 40 календарни дни. По повод проведеното шествие на недоволни офицери Борисов изтъкна, че техните заплати ще бъдат увеличени , но по думите му „това не е единственият приоритет на държавата“. Министърът на отбраната Аню Ангелов няма да отстъпи от решенията си за реформи в Българската армия относно възрастта за пенсиониране: „Ще остане 52 години за младшия състав и 54 години за старши и висши офицери. Обикновено аз не танцувам много добре танго, така че крачка напред, две крачки назад не ми отива. Това е обосновано, това е европейска практика“. Министър Ангелов заяви, че ако някой реши да се откаже от увеличение на заплатата, тези пари ще отидат за детските градини на Министерството на отбраната.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *