Стоян Александров: Нещо във финансовата ни система не е както трябва

БНБ и правителството трябваше да реагират мигновено на проблема в КТБ. Това заяви финансистът Стоян Александров на учредителната сбирка на Инициативния комитет за защита на финансовата и банковата стабилност, предаде Агенция „Фокус“. „Реакция от тяхна страна, за съжаление, нямаше. В същото време имаше много неадекватно поведение на прокуратурата и следствието. В началото никой не разбра дали се атакуват офиси на фирми, ползвали кредити от банката, или са ровили в самата банка. Тази неяснота около шефа на банковия надзор – дали той сам е напуснал, или е бил отстранен. Всичко това беше целенасочено за да бъде създадена съответната паника „, каза Александров. „Трудно може да се намери решение на проблем, около който има толкова много неясноти. Нито един от нас не знае реалното състояние в банката „, отбеляза той. Финансистът припомни, че преди няколко години тогавашният финансов министър Симеон Дянков и премиерът Бойко Борисов предложиха страната ни да се присъедини към Единния банков надзор в Европейския съюз. „БНБ излезе с много остра позиция, че не трябва да се присъединяваме към тази институция. Какви могат да бъдат мотивите на централната ни банка? Единствената причина може да бъде, че нещо във финансовата ни система не е както трябва и от БНБ не искат чужди експерти да погледнат в нашата система „.

„Най-евтиният вариант за всички нас е държавата да се ангажира с проблема КТБ“, смята Александров.

„Да се ​​одържави банката, като това не означава, че държавата ще поеме целият удар и ще загуби. След време, когато КТБ бъде стабилизирана, банката може да бъде продадена и държавата да си върне парите, дори да излезе на печалба „.

Според финансиста, „в момента, в който се одържави и ако има лихвена политика, близка до банките от първа група, много малко ще са хората, които ще си изтеглят парите и ще ги прехвърлят в друга банка. Ако парите бъдат депозирани в държавна, няма да има нужда от притеснение, защото България гарантира за тези пари „.

По думите му, един от основните проблеми е ликвидността на КТБ. „Ако утре банката отвори, ние всички ще хукнем да си теглим парите. За съжаление, такова нещо не може да се случи. Банката не може да издържи при такова отношение на клиентите си „, обясни Александров.

Според него това, което може да се направи по отношение на капиталовата подкрепа е действащите акционери да увеличат капитала на банката, а вложителите да могат да придобият акции от нея като гаранция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *