Страните от МВФ продължават политиката на икономическо съживяване

Сто осемдесет и шестте страни членки на Международния валутен фонд се ангажираха да продължат политиката си на бюджетна и парична подкрепа и подпомагане на финансовия сектор, докато не бъде гарантирано трайно възстановяване.

Това е посочено в обща декларация на Международния валутен и финансов комитет на МВФ, обединяващ министрите на 186-те държави, който заседава в Истанбул, предава АФП. Това задължение вече поеха богатите страни и бързо развиващите се икономики от Г20 преди десетина дни на срещата си на върха в Питсбърг, САЩ.

Международният валутен и финансов комитет, орган, натоварен с определянето на основните насоки на МВФ, прие и другите ангажименти на Г20 като реформиране на финансовата регулация, уравновесяване на световния растеж и подготовка на надеждни и съгласувани стратегии, които да се приложат след безпрецедентните планове, задействани от държавите за подкрепа на икономиките. След като обсъди реформата на квотите в МВФ, комитетът подкрепи поетия в Питсбърг ангажимент за прехвърляне на поне 5% от правата за гласуване на динамичните бързо развиващи се икономики и на развиващите се страни.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *