Страховете в Европа водят до 4-месечен връх на златото

Златото е стабилно и под четири месечния връх, подкрепено от търсенето на сигурност при пазарната волатилност идваща от несигурността в европейската икономика и опасенията за световния растеж. Дилърите изчакват изхода от заседанието на ЕЦБ в четвъртък, което може да доведе до оповестяване на пакет от стимули при покупките на облигации. Изборите в неделя в Гърция, където води Сириза, също водят де безпокойство на пазарите.

Спот цената е 1277 долара. В петък беше достигнат връх от 1281.50 долара за тройунция, най-висок след септември. Той се дължеше на паниката дошла от неочакваното зарязване на валутната обвързаност от страна на Швейцарската национална банка.

Несигурността доведе до търсене на златото. Активите на най-големия в света фонд за търговия със злато SPDR Gold Trust скочиха с 13.7 тона до 730.89 тона в петък, а паричния приток е най-големия едновен приток през последните три години и половина.

МВФ намали днес прогнозите си за световния растеж през 2015 и призова правителствата и централните банки да преследват по-облекчена политика и умерени структурни реформи, които да помогнат на растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *