Страховете за Европа идват от банковия сектор

Тази сутрин стана ясно, че лошите заеми към испанските банки са на 18-годишен пик.  Преди минути пък Международният валутен фонд предупреди, че Европейският съюз е изправен пред кредитна криза. Финансовата институция очаква, че регионалните банки да обърнат в активи ресурс от € 2.6 трлн. до 2013 година, което ще редуцира ресурса за кредитиране с 4.4% и ще доведе до свиване на Брутния вътрешен продукт с 1.4%.
Това даде тон за спадове отвъд океана.  DOW JONES INDUS. AVG пада с 0.57% до 13 041 пункта. S&P 500 INDEX се понижава с 0.21% до 3 036 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX губи 0.33% до 1 386 пункта.
Петролът поевтинява в очакване на данните за запасите от суровина в САЩ. Фючърсите за лек американски петрол с доставка през май поевтиняват с 43 цента до $ 103.77 за барел. Сортът брент струва $ 117.58 за барел, което е понижение с повече от един долар.
На валутните пазари доларът бие еврото с 0.34% до $ 1.3082.
Доларът засили натиска върху еврото и останалите си конкуренти. Към този час еврото се огъва до $ 1.3077, а йената пада до 81.455 йени за долар.
Индексите на фондовите борси са на червено, с най-силен спад във Франция, където CAC 40 INDEX губи 1.78% до 3 233 пункта.
Най-слабо е понижението във Великобритания. Там голямата новина на деня е, че равнището на безработица изненадващо падна от 8.4% на 8.3%. Броят на хората без работа намалява с 35 хил. души до 2.65 млн. души.  Излязоха данни и за бизнесклимата в Швейцария, като според ZEW института той се подобрява, а индекса, който мери това е на 12-месечен връх на 2.1 пункта.
Друга новина, която ориентира инвеститорите за състоянието на икономиките, в които влагат, дойде от Евростат, който съобщи, че строителната  продукция в еврозоната е намаляла със 7.1% на месечна база през февруари. На годишна база спадът е  с 12.9%.
Преди началото на европейската сесия инвеститорите прочетоха, че Централната банка на Испания е одобрила плановете на банките в страната за увеличаване на капитала, но посочи, че някои от тях ще срещнат трудности в постигането на заложените цели. Общо секторът трябва да набере допълнително € 29.1 млрд. ресурс, за да осигури провизии, които покриват загубите. Отделно трябва да бъдат набрани € 15.6 млрд., за да се посрещнат текущите нужди.
Агенция Блумбърг допълва, че лошите заеми са скочили със 7.91% през януари.
За баланс, Международният валутен фонд пък прогнозира, че Италия няма да изпълни заложените цели за 2012 и 2013 година и ще отчете бюджетен дефицит от 2.4% от Брутния вътрешен продукт. Надеждите за балансиран бюджет се свеждаха до постигане на дефицит от 1.6% през тази и 1.5% от БВП през следващата година.
Друга интригуваща новина идва от банката HSBC, която подготвя облигационна емисия, която ще се листне на борсата в Лондон и ще се търгува в юани. Интерес към нея са проявили инвеститори от Хонконг, Сингапур, пенсионни фондове. Това е първата подобна емисия, която осъществява на практика желанието на Китай да наложи валутата си в чужбина. През 2009 година HSBC бе първата чуждестранна институция, която издаде облигационна емисия в юани за $ 476 млн. Все още не е ясно какъв ще е размерът на новата емисия. Банката има рейтинг Aa2 от Moody’s Investors Service и AA- от tandard & Poor’s.
Европейската сесия отваря с корекция за индексите:  FTSE 100 INDEX пада с 0.02% до 5 763 пункта. DAX INDEX се понижава с 0.32% до 6 778 пункта. CAC 40 INDEX губи 0.33% до 3 281 пункта.
Във валутната търговия доларът е с близо четвърт процент по-скъп към еврото спрямо вчерашните нива на обмяна. Курсът към този час е $ 1.3097 долара за едно евро.
Петролът се движи разнопосочно. Лекият американски поскъпва с 21 цента до $ 104.41, а сортът брент поевтинява с 12 цента до $ 118.68 за барел.
Вчера президентът на САЩ Барак Обама оповести план за $ 52 млрд., който цели да пресече спекулациите с цените на горивата и да осигури стабилни цени на бензина за американците. Идеята на Обама е да повлияе на пенсионните фондове, взаимните фондове, борсово търгуваните фондове и другите инвестиционни схеми, които се насочат към фючърсите на петрола и залагайки, че цената му ще се вдига, индиректно влияят за поскъпването му. В същото време има спекуланти, които залагат, че цената на природния газ ще намалее, с което оказват натиск върху пазара. За да пресече тези практики, Обама смята да увеличи ресурса на комисията по търговия с фючърси и суровини, да подсили звената, които осъществяват контрол и наблюдение на търговията. Ще бъдат значително увеличени и глобите за манипулации на пазара, като сегашните $ 1 млн. скачат на $ 10 млн. санкция при доказване на вина.
Испания проведе успешен аукцион, на който пласира емисия 10-годишни ДЦК при лихва под 6%. Индикаторът за бизнес климата в Германия на института ZEW показа подобрение от 22.3 пункта през март на 23.4 пункта през април. Американските корпорации отчитат силно първо тримесечие. Всичко това успокои инвеститорите и те отново тръгнаха да търсят риска по пазарите. В резултат на това индексите се покачват, петролът също е нагоре. Доларът също поскъпва.
На Wall Street инвеститорите бяха приятно изненадани от постиженията на знакови компании. International Business Machines Corp. или IBM отчете нетна печалба от $ 3.07 млрд. през първото тримесечие на годината, което е със 7% повече от миналата година. Това прави по $ 2.61 печалба на акция.
Добри новини поднесе и Johnson & Johnson, който отчете 12% ръст на приходите през първите три месеца на годината. Печалбата на компанията достига $ 3.9 млрд. или $ 1.41 на акция.
Coca-Cola докладва за 7.8% ръст на приходите заради нарасналите продажби от новите географски завоевания на компанията. Напитките на дружеството се продават вече в повече от 200 страни по света. Отчетената печалба за първото тримесечие е $ 2.05 млрд. или 89 цента на лот.
Изненадата за инвеститорите поднесе и Goldman Sachs Group, която обяви, че ще раздаде дивидент от печалбата. Тя възлиза на $ 2.11 млрд. , което е 23% спад спрямо първото тримесечие на миналата година.
Това даде смелост на инвеститорите да развържат портфейлите си и да пристъпят към покупки.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 1.50% до 13 115 пункта.  S&P 500 INDEX добави 1.55% до 1 390 пункта.  NASDAQ COMPOSITE INDEX напредна с 1.82% до 3 042 пункта.
Утихват страховете за Европа, които избуяха през миналата седмица заради високите лихви, с които облигационните пазари посрещнаха  новите облигационни емисии на Испания и Италия. На вчерашния аукцион за испански ценни книжа търсенето бе много високо и това оказа позитивно влияние върху търговията. Това е основният фактор, който тегли нагоре индексите в Азия. Освен това конструктивните новини, които дойдоха с индикатора на бизнес климата в Германия и отчетите на знакови дружества за Wall Street също повлияха положително на инвеститорите.
NIKKEI 225 расте с 1.99% до 9 653 пункта.  HANG SENG INDEX добавя 1.18% до 20 804 пункта.  CSI 300 INDEX се покачва с 1.72% до 2 585 пункта.
Във валутната търговия кристализират подновените апетити за риск. Доларовият индекс DXY се покачва с 0.12% до 79.65 пункта. Доларът поскъпва както към еврото, така и към японската йена. Към обединената валута курсът е $ 1.3117, а спрямо йената доларът е с четвърт процент по-скъп и тази сутрин единица от него купува 80.625 йени.
Интересно за проследяване бе и движението на британския паунд, който бе повлиян от изненадващите данни за инфлация от 3.5% във Великобритания през март спрямо инфлация от 3.4% през февруари. Това доведе до оскъпяване на паунда във валутната търговия и към този час той се обменя срещу 1.5928 щатски долара.
На стоковите пазари в азиатската сесия петролът поскъпва с 23 цента до $ 104.43 за фючърс на лекия американски петрол и с 9 цента до $ 118.89 за барел от сорта брент.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *