Страх от банкомати налегна народа

Възрастни хора си записват кода на стената до автомата

Трезорите направиха стратегия срещу измамите с карти

Търговските трезори спешно обмислят мерки, за да се справят с измамите с банкови карти. Напоследък те рязко зачестиха. Затова Българската асоциация за сигурност при плащания с банкови карти от края на м. г. работи по обща концепция за предотвратяване на тези престъпления и защита на собствениците на карти. В средата на седмицата от асоциацията ще оповестят становището си и мерките за борба с картовите измами. В нея банките предвиждат да подобрят координацията помежду си за навременно засичане на нарушенията. След анализ на случаите те ще наблегнат на съвети към картодържателите как да съхраняват картите си, как да ползват банкоматите и други полезни правила.

Всеки, който тегли пари на тротоара, трябва да внимава

Фото Христо Танев Все повече българи получават заплатите си с банкови карти. Същевременно зачестяват и информациите за източване на пари от тях. В резултат – хората са обхванати от паника как да опазят от измамници месечните си приходи. Психозата се простира дотам, че някои не смеят да се доближат до банкомат, твърдят от трезорите. Банките са залети от обаждания на граждани, които съобщават за съмнителни автомати и подозрително намалели пари в картите им. В повечето случаи тревогата се оказва фалшива, но това не значи, че банките ще спрат да проверяват всеки сигнал, твърдят от финансовите институции. Те призовават гражданите за максимална бдителност при боравенето с карти. Най-важното нещо за всеки е да внимава най-много с ПИН кода. Като се замислим, всеки от нас го е казал поне още на двама души – синове, дъщери, съпруги и съпрузи. Това не само че не бива да се прави, но още като си получим картата, трябва да сменим фабричния ПИН, даден ни от банката, съветват специалисти от картовите отдели в трезорите. Според тях не се знае кой още го е видял и как ще го използва. Затова смяната е много по-важна от съблюдаването на разни смешни съвети от рода на „огледайте се дали наблизо няма паркиран велосипед с монтирана скришом камера, която да запише ПИН-а“. За Холандия и Белгия този съвет може и да е валиден, но в България звучи нелепо. Дори само заради факта, че по родните тротоари не могат да се разминат двама души, камо ли да се паркира колело. Да не говорим, че такова возило изчезва на десетата минута, колкото и катинара да има.

Когато теглите пари от банкомата, не се занимавайте с нищо друго – не говорете по мобилния си телефон, не си разказвайте вицове с приятели, защото може да си забравите парите или картата в апарата. Колкото и да е чудно, такива случаи има много. Важно е и да се прикрива внимателно набирането на 4-те числа от ПИН кода, за да не улесните максимално евентуалния крадец на картата ви.

Оглеждането на банкомата, от който ще теглите, също е от значение. Ако при отворите за картата или за пускането на парите има нещо съмнително – вижда се, че са човъркани например, просто отидете на следващия апарат.

Излишно е да се припомнят елементарни правила като да не се пише ПИН на картата или на листче, което държим заедно с нея. Защото ако портмонето ни бъде откраднато, почти сигурно е, че картата ще бъде източена. Или да пишем кода си на стената, на която е закрепен най-близкият до дома банкомат. За съжаление такива грешки допускат най-често възрастните хора, които са и най-потърпевши от картовите измами. Честото променяне на ПИН-а също е добра превантивна мярка срещу измамниците. Особено ако сте записали четирите числа някъде около банкомата.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *