Страх от нов дот ком балон спира ръста на Wall Street

Причината е оценката на водещи експерти, че технологичните акции може би са оформили ново балонче, като индексът Nasdaq се е покачил по-рязко от останалите показатели за фондовия пазар, доближавайки вече 3000 пункта.
От 17 ноември 2000 г. Nasdaq не е показвал значение от 3000 пункта, отбелязва MarketWatch. Припомнянето на момент, в който толкова много инвеститори изгоряха, кара днешните момчета да са предпазливи. Но вероятно това притеснение ще отшуми, тъй като пазарът се е концентрирал върху позитивния развой на гръцката драма. А икономическите данни също са позитивни, като индексът на водещите индикатори се е покачил с 0.5% през януари, докато новите безработни са паднали под 350 хиляди, както се разбра вчера.
Що се касае до технологичните акции, днес беше публикувано интересно изследване на корелациите между различните активи на пазара. Оказва се, че индексът Nasdaq до голяма степен се движи натам, накъдето акциите на Apple /или обратното/ – коефициентът на корелация е 0.76, т.е. висок.
Има добра зависимост между Apple и долара – но негативна:-0.41%. Най-малка зависимост, корелация от 0.16%, има между книжата на Apple и златото, тоест всеки актив се държи независимо от другия.
При положение, че акциите на Apple днес се покачват с 0.5%, веднага се вижда, че корелацията с Nasdaq е нарушена. Но при долара действително двата актива се движат в противоположни посоки: 0.1% е понижението на доларовия индекс днес, до 79.27 пункта.
За тези, които не уважават техническия анализ, фундаменталните фактори също говорят в подкрепа на еврото и против долара, като днес се разбра, че Германия за пореден път ще се опита да улови Гърция за ръка и да я изведе през дълговата криза; е, може да има и малко белезници.
Единната валута се качва до 1.3159 долара, но атаката й на 1.32 не успя и е възможно победата да бъде краткотрайна. Паундът се оживява по „европейска“ линия и се качва до 1.5810 долара.
Барел WTI 103.01 долара, което е покачване с 0.7% за деня. Брентът пое в противоположната посока, с 0.45% спад в цената до 119.57 долара, след като пазарът прецени цената за прекалена. Според анализатори, към края на годината брентът ще се смъкне към 110 долара, но в краткосрочен план има солидни залози за ръст на цената на фючърсите.
Египет се обърна към САЩ да купува пшеница и това раздвижи допълнително аграрните пазари. Метричен тон царевица се търгува в Чикаго за 254 долара. Медта поевтинява с 0.64%, златото с 0.2%, като тройунцията в момента струва 1725 долара. Влиятелният инвеститор и милиардер Джон Плолсън съветва да се купува злато в момента, като защита срещу инфлацията, която ще дойде с правителствените разходи.
Фондовите пазари в Европа се покачват с над 1%, обнадеждени от шанса за край на дълговата криза с решаване на проблема в Гърция.
Отслабването на йената дърпа акциите на борсата в Токио, но и без това сантиментите на търговията са позитивни. Европейската сесия също стартира с ръстове. Не е само инерцията от случилото се на Wall Street снощи, която обуславя това движение на индексите. Помагат и надеждите, че има прогрес по работата с Гърция. Това се отразява и във валутната търговия, където еврото отново започна да поскъпва към долара до $ 1.3135.
FTSE 100 INDEX расте с 0.42% до 5 910 пункта.  DAX INDEX добавя 0.82% до 6 806 пункта. CAC 40 INDEX се покачва с 1.06% до 3 429 пункта.
Вчера федералната статистика в Германия излезе с данни за цените на производител в страната. През януари те са се вдигнали с 0.6% на месечна база, а на годишна база ръстът е с 3.4%, което надминава очакванията на анализаторите.
Новина дойде и от Сингапур. През януари износът от страната е спаднал с 2.1%, което е първото движение надолу от три месеца насам. Причината за слабия резултат е в китайската Нова година, заради която работния месец бе скъсен. Освен това е намаляло търсенето от Европа, като експортът за там е спаднал с 14.5.
Петролът остава скъп. Лекият американски вече струва $ 102.83 за барел, а сортът брент струва $ 122.07 за барел.
Със стабилни ръстове от около един процент завършиха индексите на Wall Street снощи. Позитивните икономически данни от пазара на труда, строителния сектор и индустрията дадоха нужното спокойствие на инвеститорите. То зарази и играчите в Азия, където тази сутрин индексите подхванаха зелената вълна. Оптимизмът вдига и цената на енергийните ресурси, а на валутните пазари движенията са умерени и неизненадващи.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.96% до 12 904 пункта.  S&P 500 INDEX напредна с 1.10% до 1 358 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX се покачи с 1.51% до 2 959 пункта.
Както виждаме технологичният индекс е близо до психологическото равнище от 3 хил. пункта, главно заради ръстовете при компании като Apple и Microsoft. През миналата седмица акции на Apple за пръв път минаха границата от 500 долара за лот, а през тази не само, че се удържат над това ниво, но и продължават нагоре до 504 за лот.
На азиатските борси настроенията също са позитивни, като най-изразително това личи на борсата в Токио. Там пазарът е във възход, повлиян от оптимизма в САЩ след вчерашните добри данни за заетостта и строителния сектор. Силно поскъпват акциите на автомобилните корпорации Toyota Motor Corp., Nissan Motor Co. , Mazda Motor Corp, както и на износителките на потребителска електроника.
NIKKEI 225 се повишава с 1.78% до 9 402 пункта.  HANG SENG INDEX расте с 0.84% до 21 455 пункта.CSI 300 INDEX добавя 0.41% до 2 546 пункта.
Петролът е на 6-седмичен връх заради позитивните данни от Америка и подновените надежди, че Гърция пак ще „прескочи трапа“.  Фючърсите за доставка на лек американски петрол през март поскъпнаха с 51 цента до $ 102.31 за барел. По време на азиатската сесия петролът поскъпва с 27 цента до $ 102.58 за барел, а сортът брент добавя 23 цента до $ 121.84 за барел.
На валутните пазари доларът остава твърд към еврото, като го притиска до $ 1.3128. Зелените пари са в силна позиция и към йената, като към този час курсът на обмяна е 78.753 йени за един долар.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *