Стрес тестовете в еврозоната нямат нужния капацитет за анализ на банковия сектор

Банковият надзорен орган на Европейския съюз (ЕС) не разполага с капацитета или правомощията за реализиране на успешни стрес тестове за устойчивост на финансови сътресения, посочи в доклад Европейската сметна палата (ЕСП).

Проведените през 2011 г. от Европейския банков орган (ЕБО) стрес тестове бяха една от поредицата от мерки за стабилизиране на сектора, който пострада тежко в резултат на финансовата криза. Те симулираха разрушителни пазарни условия и съблюдаваха по какъв начин отделните кредитори на континента ще реагират на предизвикателствата. Осем от 90-те изследвани банки не преминаха теста – пет в Испания, две в Гърция и една в Австрия.

В доклада си ЕСП посочва, че „той (ЕБО – бел. ред.) няма нито капацитет, нито необходимия мандат да гарантира надеждността на упражняваните стрес тестове“.

Институцията отбелязва още, че тестовете са били полезни в насърчаването на банките да укрепят капиталовите си резерви. Въпреки това положителният ефект е бил ограничен, тъй като не е оценил качеството на портфейлите от активи на кредиторите.

Банковият надзорен орган на ЕСобяви през януари втория кръг на стрес тестове, които ще изпитат издръжливостта 124 банки от ЕС относно кредитните, пазарните и суверенните рискове в продължение на период от три години. Резултатите се очакват през октомври, припомня EurActiv.

ЕБО, който бе създаден на 1 януари 2011 г., е един от трите общоевропейски надзорни органи, обособени като част от отговора на Европейската комисия (ЕК) по отношение на кризата от 2008 г. По-рано стрес тестовете в еврозоната бяха поверени на ръководството на Комитета на европейските банкови надзорници, който предшестваше ЕБО.

В доклада си ЕСП изтъкна, че реформата на ЕК в законодателството на банковия сектор, създаването на ЕБО и дейностите по изграждането на нов регламент за надзор са били важни първи стъпки в отговор на финансовата криза.

„Въпреки това бяха установени недостатъци във функционирането на новите разпоредби по отношение на трансграничния банков надзор, оценката на устойчивостта на банките в ЕС и насърчаването на защитата на потребителите на пазара на финансови продукти или услуги в ЕС“, отбелязаха още европейските одитори.

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар и услугите Мишел Барние заяви, че прегледът ще бъде завършен преди лятната ваканция.

„Въпреки че създаването на банков съюз, и по-специално неговите основни компоненти на Единния надзорен механизъмSingleSupervisoryMechanism – SSM) и Единния механизъм за решаване на проблеми (Single Resolution Mechanism – SRM), ще се отрази върху функционирането на ЕБО, то не поставя под въпрос неговото съществуване“, коментира Барние на въпрос относно ролите на отделните структури за контрол в рамките на ЕС.

„Напротив, ЕБО ще продължи да отговаря за установяването на общите регулаторни и надзорни стандарти и практики и последователното прилагане на мерките на ЕС в целия единен пазар на Съюза“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *