Строгият контрол сви вноса на македонски зеленчук

Македония се оплаква от намален износ на плодове и зеленчуци за България, съобщиха от Министерството на земеделието и храните /МЗХ/.
На македонския зеленчук за България пречи затягането на контрола от страна на митническите власти и Националната служба за растителна защита (НСРЗ), станало ясно на среща на зам.-министъра на земеделието и храните Цветан Димитров и държавния секретар на Министерството на земеделието, горите и управлението на водните ресурси на Република Македония Бешир Яшари по време на изложението «Зелена седмица” в Берлин.
Зам.-министър Цветан Димитров е обяснил, че македонците се оплакват още от връщането на партиди с плодове и зеленчуци заради проблеми с мерките и теглилките. Според него, има македонски партиди, които не отговарят на европейските стандарти за мерки и теглилки и те биват връщани.
Цветан Димитров и Бешир Яшари са се разбрали до два месеца ръководствата на двете служби за растителна защита да се съберат и да уеднаквят стандартите за мерките и теглилките. От Македония са поискали помощ и по ветеринарномедицинските проблеми и управлението на горите, уточняват от земеделското ведомство. Освен това, македонците се надяват България да окаже помощ за правилното усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз по предприсъединителни програми в земеделието и по програмите за трансгранично сътрудничество.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *