Строим „Южен поток” по правилата на ЕС

Президентът Росен Плевнелиев, премиерът Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин се разбраха вчера с дипломат №1 на Русия Сергей Лавров за проекта „Южен поток”. Те се обединиха около тезата, че проектът е стратегически както за Русия, така и за ЕС, а в частност и за България, и че трябва да се строи по правилата на Брюксел.

„Страната ни ще продължи да подкрепя проектите, които увеличават енергийната сигурност и диверсификацията, но е важно „Южен поток” да бъде съобразен с европейското законодателство”, отбеляза Росен Плевнелиев по време на срещата си с Лавров. Държавният глава подчерта, че двете страни имат вековни духовни и културни връзки и трябва

да градят своето партньорство

на прагматична и взаимноизгодна основа. От своя страна Лавров благодари на президента за усилията, които страната ни полага в съхраняването на военни паметници на Русия. „Историята е мост към бъдещето и тя трябва да се представя такава, каквато е – не трябва да се манипулира”, съгласи се Плевнелиев.

Премиерът Пламен Орешарски също прие гостуващия в страната ни руски външен министър. Двамата обмениха мнения за състоянието на търговско-икономическите отношения между България и Русия и представиха позициите на страните си по кризата в Украйна и проекта „Южен поток”. „Нееднократно сме заявявали силната си заинтересованост от изграждането на този газопровод. От самото си начало това правителство полага всички усилия за наваксване на изоставането и постигнахме значителен напредък”, увери госта си премиерът. Той посочи, че спирането на проекта „Южен поток” е заради започнатата процедура от Европейската комисия срещу България. „Страната ни е представила коментари по повдигнатите от Комисията въпроси. Смятам, че разполагаме с достатъчно добри аргументи и оставам оптимист, че те ще бъдат приети”, каза още Орешарски.

Той не пропусна да

приветства руските инвестиции у нас

нарастващия брой руски туристи и граждани, купуващи недвижима собственост по Българското Черноморие. Той обаче подчерта, че във взаимната търговия се наблюдават отрицателни тенденции по отношение на всички стоки, с изключение на енергоносителите. Премиерът сподели със своя гост, че е коментирал темата с премиера Дмитрий Медведев при срещата им в Сочи и са постигнали договореност за провеждането на междуправителствена комисия за разрешаване на отворените въпроси преди края на тази календарна година. Министър Лавров също посочи различни проблеми от двустранните търговско-икономически отношения и изрази готовност за следващи разговори.

Темата за реализирането на проекта „Южен поток” бе водеща и при срещата на Сергей Лавров с българския му колега Кристиан Вигенин. След близо 2-часовите разговори между двамата дипломати стана ясно, че

Русия е склонна да преговаря с ЕС

за изграждането на газопровода. „Потвърждаваме сроковете, които са поставени. Готови сме за конструктивен диалог”, подчерта Лавров. Той не коментира какви отстъпки е готова да направи Русия, за да стане факт този проект, но подчерта, че „Южен поток” трябва да се строи при взаимноизгодни условия за всички участници в него. „Ние уважаваме Третия енергиен пакет, но знаем, че ЕК вече е правила дерогация по него за редица други газопроводи. Считаме, че подходът на експертите в Брюксел ще бъде разумен. Всичко отговаря на правилата, стига въпросът да не се политизира. Ако съществува добра воля, всеки един проблем може да бъде разрешен”, категоричен бе руският дипломат. Той изрази надежда, че проектът скоро да бъде размразен. Освен това заяви, че Русия е готова и за други инфраструктурни и енергийни проекти със страните от ЕС. По думите му стратегическото партньорство между Москва и Брюксел трябвало да преодолее сегашния доста сложен етап.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *