Строителните фирми в надпревара за 474 млн. лв

Общо 63 оферти бяха подадени в шестте обществени поръчки на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за поддържане на републиканската пътна мрежа в следващите 5 години. Бюджет им е 474 млн. лв., като е разпределен между шестте района в страната – Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен.

Резултат с изображение за строителни фирми пътища

Кандидатите са толкова много, тъй като всяка поръчка е разделена на няколко позиции – по области, за които фирмите участват поотделно, без ограничения. От големите строители отсъстват само „Джи Пи груп“ и „Главболгарстрой“.

Това е вторият опит на пътната агенция да възложи дейностите по превантивно, текущо и зимно поддържане на републиканската мрежа. След решение на Комисията за защита на конкуренцията, което установи редица допуснати грешки в документацията на предишните търгове, в началото на тази година те бяха прекратени. АПИ нанесе корекции в тръжната документация и обяви процедурите отново, като сега се отварят техническите оферти на кандидатите. През лятото се очаква да бъдат обявени и ценовите им предложения.

Настоящите договори за поддържане са за срок от 48 месеца, като бяха подписани между 2014 и 2016 г. Заради забавения избор на нови строителни фирми, които да отговарят за тази дейност, обаче се наложи старите споразумения да се удължат.

Кой участва

Най-много – за цели 10 области, наддава „Трейс груп холд“, като използва различните си подразделения. Навсякъде обаче дружеството участва чрез обединение както между свои, така и с други компании, като „Автомагистрали Черно Море“ например, информира в.Капитал.

С по 6 кандидатури са „ПСТ груп“ и „Инфра експерт“, а с по четири – „Щрабаг“ и ВДХ. Всички те също са сформирали обединения.

На този фон изключително впечатление прави отсъствието на едни от най-големи строителни компании – „Джи Пи груп“, „Главболгарстрой“ и „ГБС – Инфраструктурно строителство“. От една страна, това може да се обясни с немалкото обекти, по които вече работят тези фирми, и липсата на достатъчно техника и кадри, за да поемат още. Но от друга, не е изключено именно това да са българските дружества, които ще бъдат използвани като подизпълнители при строителните дейности на новите газопроводи. Както е известно, продължението на „Турски поток“ през България беше спечелено от саудитската „Аркад“, а междусистемната газова връзка с Гърция вероятно ще се прави от регистрираната в южната ни съседка J&P Avax. Точно затова се очаква тежи чуждестранни фирми да ползват услугите и техниката на местни играчи за изкопните работи.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *