Строителни неволи vs. жилищни копнежи

Леснодостъпни кредити, глад за собствено жилище, липса на правила и конкуренция, предприемаческо опиянение, загуба на благоразумие, аматьорска инвазия…
Това са само част от причините, които родиха кризата в българския строителен сектор.
Пазарът на имоти навлезе в низходящ цикъл – логичната фаза след продължителния период на растеж и пределни цени.
За разлика от пазара на ваканционни имоти, където балонът буквално гръмна, на жилищния пазар по-скоро ставаме свидетели на едно плавно изпускане на въздух. Така кризата успя да приземи раздутия до пръсване жилищен сектор.
Пазарът на жилища не се срина, но застина
Кризата парализира и продавачи, и купувачи. Строителните предприемачи все още отказват да приемат, че времето на лесните печалби свърши и продължават да се инатят да намалят цените с надеждата, че кризата ще отшуми след няколко месеца. Вместо да свалят цените, предприемачите зоват държавата да облекчи покупката на първо жилище.
Купувачите пък, чието царство настъпи, доволно потриват ръце и чакат цените да падат, въздържайки се от покупки.
И за да е картината пълна – банките масово затегнаха условията по ипотечните кредити.
Да очакваме ли скорошно затопляне?
В момента ставаме свидетели на лавина от прогнози за това какво предстои в строителния сектор, в повечето случай вслужба натехния автор. Това насажда масова психоза сред голяма част от купувачите, които вече не знаят на кого да вярват. Повечето обаче са сигурни в едно – имотите ще продължат да поевтиняват. Ис право.
Учудващо е, че в момента, многоспециалисти продължават да се хабят с прогнози ще продължават ли да поевтиняват имотите, след като това е повече от логично, че ще се случи.
Цените на имотите ще вървят още надолу – това не е прогноза, а проста пазарна логика, просто защото офертнитепредложения още не са достигнали онзи минимум, в който пазарът би се уравновесил.
Понижаването няма да е шоково, а по-скоро плавно, но е неизбежно. Големият въпрос е докога ще продължи и до какви равнища. Тук е полето за прогнози…
Какво казват експертите?
*Най-ниската точка ще се достигне през юни, нивата ще се задържат през лятото, а от септември ще започне покачване на цените на жилищата;
*Най-голям ще е спадът в цените на жилищата на шпакловка и замазка;
*Качествените жилища ще държат цените и ще продължават да намират своите собственици въпреки кризата;
*Ипотекирани имоти ще започнат да заливат пазара, много хора ще загубят жилищата си;
*Цените на панелните жилище ще паднат драстично. Спадът може да надмине 70%.
Оправдани или не -това са прогнозите, а дали ще се сбъднат – това само времето ще покаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *