Строителното министерство вади за продажба пет компании

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е предложило да бъдат извадени от забранителния списък за приватизация и продадени пет държавни дружества, които са на негово подчинение.

Това са „Техноекспортстрой“, „Автомагистрали“, „Метални конструкции холдинг“, „Промишлено строителство холдинг“ и „Монтажи“, съобщи строителният министър Асен Гагузов, пише в. „Дневник“.

Той не се ангажира със срокове кога ще стане това. Причината е, че първо правителството трябва да вземе решение кои държавни фирми за извади от забранителния списък. След това е нужно и одобрението на парламента.

За най-атрактивните „Техноекспортстрой“ и „Автомагистрали“ предложението е първоначално да бъде предложен миноритарен пакет акции на фондовата борса. Така ще тестваме инвеститорския интерес към тези дружества и ще изберем най-подходящия момент за тяхната цялостна продажба, каза Гагузов.

„Техноекспортстрой“ участва в изграждането на два големи инфраструктурни проекта. Единият е магистрала „Тракия“, където компанията държи 24% от капитала на българо-португалския концесионер.

„Техноекспортстрой“ има и 50% дял в „Проектна компания Бургас – Александруполис БГ“ – българския участник в бъдещата „Международна проектна компания“, която трябва да построи нефтопровода до Гърция.

„Техноекспортстрой“ държи и 24% от смесеното дружество „Магистрала Хемус“, което ще кандидатства за концесията на аутобана от София до Варна. „Автомагистрали“ има 25% от дружествата за строителство на магистралите „Тракия“ и „Хемус“.

Другите три дружества, предложени за приватизация – „Метални конструкции холдинг“, „Промишлено строителство холдинг“ и „Монтажи“, навремето не са били включени в списъците за продажба заради задълженията си към българи, работили на обектите им в бившия Съветски съюз, каза министър Гагаузов.

Трите дружества трябва да изплатят близо 2 млн. лв. на работниците от обекта „Орешково“. Отделно „Промишлено строителство“ има задължение към работили в Русия за над 1 млн. лв.

Заради голямата социална значимост на проблема със задълженията предлагаме при приватизацията на тези дружества купувачите на пакетите от акциите да поемат ангажименти за изплащането им, каза министър Гагаузов.

По думите му единственото строително предприятие в системата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което няма да се продава, е „Строителство и възстановяване“, по-известно като ГУСВ. Строителният бранш у нас е почти изцяло приватизиран.

По данни на националната статистика за миналата година общият обем на произведената продукция в сектора от частни фирми е бил 98.3%, докато през 2000 г. той е бил 85 на сто.

На строителния пазар реално участват около 1500 компании, които са в състояние да изпълняват самостоятелни поръчки по данни на строителната камара. От началото на следващата година на пазара ще могат да работят само фирмите, вписани в професионалния регистър. Целта е браншът да излезе на светло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *