Строс-Кан на свобода, върнаха му $6 млн. гаранция

Съдията в Наказателния съд в Манхатън реши сумата от общо 6 милиона долара, платена от Строс-Кан през май като гаранция, да му бъде възстановена, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.
На французина обаче са наложени ограничения за пътуване, международният му паспорт остава у властите. Съдията обясни, че рискът обвиняемият да избяга е намалял значително. В същото време той подчерта, че процесът срещу Строс-Кан по обвинения в сексуално посегателство не е приключен.
Прокурорите се усъмниха по-рано  доколко може да се има доверие ва камериерката..
Следващото съдебно заседание ще е на 18 юли. Строс-Кан излезе от съдебната зала с усмивка на лицето, под ръка със съпругата си Ан Сенклер.
Адвокатите на Строс-Кан заявиха, че ще се стремят към отпадане на всички обвинения към клиента им, който е невинен. Камериерката, която обвини Строс-Кан в сексуално посегателство, никога не е променяла разказа си и продължава да твърди, че е била нападната, каза адвокатът й Кенет Томпсън. „Жертвата говори за грубо сексуално посегателство от самото начало. Тя никога не е променяла и едно-единствено нещо в показанията си. Прокурорът знае това. Това беше вярно в деня, когато се случи, и продължава да е вярно и днес“, заяви Томпсън. „Жертвата може и да е правила някои грешки, но това не значи, че не е жертва на изнасилване“, изтъкна той.
Според в. „Ню Йорк таймс“ следователите по делото са убедени, че 32-годишната камериерка ги е излъгала на няколко пъти от началото на разследването на 14 май. Те подозират, че тя е замесена в престъпни дейности като наркотрафик и пране на пари. През последните две години няколко лица са внасяли в банковата й сметка пари в брой, общо 100 000 долара, отбелязва вестникът. Адвокатът на камериерката Кенет Томпсън определи като лъжа твърденията, че клиентката му е замесена с наркотрафиканти. Той призна, че прокуратурата в Манхатън се ориентира към оттегляне на обвиненията, но заяви, че разполага с „материални доказателства“, че Строс-Кан е извършил опит за изнасилване.
Съдебният обрат породи предположения, че Доминик Строс-Кан може да се завърне в надпреварата за президентските избори във Франция, предаде по-рано Франс прес, цитирана от БТА. Доскоро той беше големият фаворит за френските президентските избори през пролетта на 2012 г., но в средата на май отпадна от надпреварата, след като бе обвинен и арестуван.
Положението може да се промени в момент, когато неговата социалистическа партия започна първични избори за определяне на кандидата си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *