Строят жилищен комплекс за 40 млн. евро зад Централна жп гара

Испанската компания за инвестиции в недвижими имоти „Урбас“ (Urbas) и българската „АГП груп“ (AGP Group) ще вложат 40 млн. евро в жилищен проект зад централната железопътна гара, съобщи испанският борсов регулатор (CNMV). Информацията беше потвърдена от представители на инвеститорите в България.

Проектът ще се реализира на терен от близо 120 дка, който испанската компания купи наскоро за 60 млн. евро. Това е първата по-мащабна инвестиция на испанското дружество, пише в. „Дневник“

Теренът се намира непосредствено до парцела на друг испански инвеститор – „Риофиса“. Според съобщението на CNMV „Урбас“ ще построи 3500 жилища. Общата разгъната застроена площ ще бъде 420 хил. кв.м.

Според официалното съобщение на компанията проектът ще включва още търговска и административна част. Финансирането ще бъде осигурено чрез банкови кредити от две български банки, съобщава испанската борсова информационна служба. Това са ОББ и Корпоративна търговска банка.

Испанската компания „Урбас“ е създадена през 1944 г. и от 1947 г. е листвана на борсата в Барселона. През 1989 г. излиза и на фондовия пазар в Мадрид. В началото на тази годна компанията се сля с две други испански дружества.

През 2006 г. нетната печалба на „Урбас“ е близо 10 млн. долара, което е с над 70 на сто повече от предходната година. В печалбата са отчетени и двете сделки по сливане, съобщава CNMV.

Инвестицията на „Урбас“ в България е част от намерението на компанията да развива по-активна дейност на чуждите пазари.

Партньорът на „Урбас“ по проекта в София – „АГП груп“, има и други инвестиции в България, като напоследък развива няколко проекта в областта на недвижимите имоти.

През 2005 г. групата инвестира в изграждането на бизнес центъра „Антим тауър“, който се намира до бившия телефонен завод. Преди година и половина бизнес центърът беше продаден заедно с прилежащите терени на австрийския инвеститор в имоти „Имоийст“ (Immoeast). Там трябва да се реализира проектът „Бизнес парк Запад“.

Един от собствениците на „АГП груп“, Петър Танков, участва в „АГП дивелопмънт“, което от своя страна е притежание на регистрираната в Австрия „Норема“. „Норема“ участва в общо дружество с „Галчев инженеринг“, наречено „Орбел дивелъпмънт“.

Преди дни от „Орбел“ обявиха, че са избрани за стратегически инвеститор в проекта за ски зоната в Добринище. Информацията беше потвърдена и от общината в Банско.

„АГП дивелопмънт“ има и дял в завода „Вамо“, който наскоро беше продаден през борсата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *