Струват ли си социалните мрежи

Потенциалът пред Twitter е доста голям. Това е атрактивна компания, подходяща за по-дългосрочни инвестиции, коментира в рубриката „Марж“ по „Дарик“, финансовият анализатор Андрей Стойчев.

По думите му, самата концепция на социалната мрежа се гради около използване масово от потребителите, които имат смартфони. Това е трендът от последните няколко години. Вече почти всеки един разполага с такъв смартфон и го използва за какво ли не, от браузване до споделяне на мисли в интернет.

Данните, публикувани от Twitter, показва, че над 70% от приходите за реклама идват от мобилните им положения. Това дава допълнителна гаранция, че тези приходи ще се увеличават, защото хората все повече използват своите телефони за такава цел.

Допълнително предимство на Twitter според Стойчев е, че компании и институции много бързо могат да споделят новини, свързани с тях в тази мрежа. И може би това е най-бързият начин всяка една компания да достигне до своите потребители – чрез съобщение в Twitter.

По отношение на Facebook, пикът като потребители може би е достигнат, но приходите им от реклами и най-вече от мобилни приложения се увеличават. При това мрежата има голям потенциал, защото има най-много потребители, счита Стойчев.

Що се отнася до LinkedIn, те наистина имат впечатляваща борсова история. В последните две години генерираха доходност над 350%, а само за ден, когато се листнаха на борсата, регистрираха скок с почти 90%.

И за трите социални мрежи има място на борсата, и към трите социални мрежи инвеститорите проявяват интерес. Още повече, че това е може би бъдещето, не само на технологичния сектор, но и на дългосрочните инвестиции, допълва Стойчев.

Думите на анализатора се потвърждават от реакциите на инвеститорите и финансовите резултати на трите компании.

Twitter планира да пусне на NYSE 13% от капитала си или 70 млн. акции. Очакваните приходи са около 1 млрд. долара, при цена на акциите между 17 и 20 долара за лот. Книжата изглеждат подценени, но това вероятно е опит да се избегне случилото се с Facebook.

След първичното публично предлагане през май 2012 г. акциите на най-голямата социална мрежа в света се сринаха. По-късно цената им се стабилизира и вече е с близо 60% над първоначалната им стойност.

Поскъпването е подкрепено от финансовите резултати на Facebook за третото тримесечие на годината. Приходите от реклама са 1.8 млрд. долара или с 66% повече на годишна база, а делът на мобилната реклама се покачва от 41% до 49%, до около 880 млн. долара. Печалбата на Facebook достигна 425 млн. долара. По време на следборсовата търговия вчера акциите поскъпнаха с 1.19%, до 49.58 долара.

Още по-добре се представя LinkedIn. Лисването на социалната мрежа за професионалисти беше изключително успешно. LinkedIn отчете през последното тримесечие увеличение на броя на потребителите си с 38% спрямо същия период на миналата година, до 259 милиона души.

Печалбата на социалната мрежа за професионалисти достигна 46.8 млн. долара, при приходи от 393 млн. долара, спрямо 252 млн. долара преди година.

От началото на 2013 г. акциите на LinkedIn поскъпнаха с 240%, до 224.11 долара. Дружеството очаква приходи между 415 и 420 млн. долара за четвъртото тримесечие.

На фона на тези впечатляващи резултати има и един тревожен факт. Към момента социалните мрежи са силно надценени. Инвеститорите залагат на растежа в бъдеще, като пазарната стойност на LinkedIn е 158 пъти по-висока от печалбите, а при Facebook това съотношение е 70 пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *