Студентските заеми за българи на Острова спрени временно до януари

Спирането на заемите за издръжка на българските и румънски студенти е временна мярка – до януари, след което отново ще бъде подновено изплащането им на онези, които отговарят на условията, свързани с вида учебно заведение и определен период на пребиваване във Великобритания. Това обясни в интервю за Дарик българският посланик в Лондон Константин Димитров.

Той е възразил остро по официален път срещу този „неприемлив начин на третиране на българските и румънските студенти“.

„Направих един много остър демарш, остро възражение по официален път пред Форин офис в две посочи – първо, че тази мярка се предприема без българската страна да е предизвестена, и второ, че мярка, която както разбрахме допълнително ще засяга всички студенти от ЕС, отново беше представена в публичното пространство като мярка срещу българи и румънци“, каза посланик Димитров.

Възразихме срещу временното замразяване на студентските заеми за издръжка само на българи и румънци, независимо от може би обективния факт, че е нараснал броя тъкмо на тази част от заявленията за студентските заеми, поясни още Константин Димитров.

Българското посолство в Лондон е получило уверението, че мярката е временна, до януари, след което ще бъде възстановено изплащането на студентски заеми за издръжка на всички български, които отговаряли на съответните изисквания. Част от тези изисквания били лицето да докаже, че е студент в сертифицирано учебно заведение в Обединеното кралство и че има доказан период на уседналост. Целта била да се избегне подозрението на британската администрация за злоупотреба със социална субсидия от страна на лица, които не са студенти, поясни посланик Димитров.

Най-късно през февруари ще бъде възстановено изплащането на заемите за издръжка, иначе заемите за покриване на учебните разходи не са и няма да бъдат спирани, допълни той.

В началото на годината с усилията на посолството ни в Лондон беше решен друг проблем на студентите ни, свързан с достъпа до работа. Т.нар. жълти карти, които им дават право да работят до 20 часа седмично вече се издават за срок от около два-три месеца, което за стандартите на британската администрация е един приемлив срок, обясни Константин Димитров. Допълвайки, че преди това за тези разрешителни се е чакало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *