Ст. Александров: Политиката за високи лихви по депозитите е необяснима

Сегашната депозитна политика на много от банките в България с вдигането на лихвите е необяснима за мен, каза финансистът Стоян Александров на икономически форум в София. По думите му сега не е правилно да се вдигат лихви по депозити на ниво над 5-6%, както не е било правилно и допреди около година да се предлагат евтини кредити.
Именно поради отпускането на евтини кредити сега немалко фирми и граждани са затруднени при връщането им. Единствено затруднение нямат фирмите, които са имали далновидността при договорите си да обвържат лихвите по кредитите с лихвите на банката майка, смята Александров.
Според него за да може да паднат лихвите по кредитите, би трябвало БНБ да предприеме действия за намаляване изискванията за обезпечение на кредитите като временна мярка.
Той коментира, че банките помежду си разговарят за понижаване на лихвените нива по кредитите, но никоя банка не се наема първа да го направи. Освен това според финансиста, трябва да започнат да падати лихвите по депозитите, за да се премине към понижение на лихвите по кредитите.
Що се отнася до затрудненията на фирмите и гражданите да си плащат кредитите, той посочи, че общо взето банките не бързат да продават обезпеченията при забавяне на изплащането на вноските, тъй като по думите му например при ипотечните кредити вече е трудно да се продаде жилище или офис в центъра на София, „а какво остава за недвижима собственост в малките населени места“.
За състоянието на банковата система като цяло Стоян Александров смята, че тя е стабилна и ще остане такава през следващите 6-9 месеца, до една година, „колкото са оптимистичните прогнози за продължаване на икономическата криза. Ако все пак възникнат проблеми при някоя банка у нас, те ще дойдат от сътресения при банката майка в чужбина.“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *