Ст. Денчев: Оманският фонд може да реши да рекапитализира КТБ

(6C9 / CORP)

Един от акционерите на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) – Оманският резервен фонд, може да реши дарекапитализира КТБ. На това мнение е почетният консул на Султаната на Оман в Българияпроф. Стоян Денчев.

След като миналата седмица Българска народна банка (БНБ) пое контрола над КТБ продължават да се обсъждат сценариите за нейното бъдеще. Появиха се слухове, чеVTB Group няма планове да участва в рекапитализацията на KTБ, но е възможно другият акционер да проявява интерес.

„Оман има интерес към притежаване на европейска банка с лиценз. Затова оманци сигурно ще направят всичко необходимо за рекапитализацията на КТБ“, заяви в ефира на Bulgaria On Air проф. Стоян Денчев, почетен консул на Султаната на Оман в България.

Според Денчев Оман би проявил гъвкавост, за да успее да рекапитализира банката и тя да заработи отново, но, разбира се, всичко зависи от условията.

„Хората, които работят в Оманския резервен фонд, са с много висока квалификация. Шефът на фонда бе доскоро член на Надзорния съвет на банката и имаше пряко отношение към случващото се. Едва ли с негово знание са ставали действия, противоречащи на българските закони, свързани с източването на банката“, каза още Денчев.

Той предполага, че при такива съмнения представителите на Оман биха реагирали веднага, за да запазят собствения си интерес и интереса на родината си.

БНБ трябва да постави условия, свързани с размера на инвестициите, които трябва да се вложат, за да стане банката адекватна на капиталовия пазар и да има възможност да оперира на него, счита той.

Денчев е на мнение, че ще се състоят преговори, на които оманската страна ще иска да защити не само наличните капитали, които има в банката, но и да запази влиянието си в нея.

„Досега КТБ беше най-добрата инвестиция на Оман в България, въпреки че се правеха опити за много други“, каза още Денчев, който е и ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии и доктор на икономическите науки.

„При всички случаи касата на Оман не е бездънна. Хората си броят парите и ги защитават и умножават. Аз като консул имам задълженията да защитавам интересите на Оман, доколкото ми разрешават законите“, заяви още той.

Във вторник руската банка VTB, която държи 9,9% от капитала на КТБ, коментира пред РИА „Новости“, ченяма да участва в спасителната акция за изпадналата в затруднения банка.

По-рано през деня премиерът Пламен Орешарски съобщи, че след оценката на активите и пасивите на банката, която тече в момента и се очаква да приключи до седмица,действащите акционери ще бъдат поканени да осигурят необходимите средства, но той изпитвал съмнения, че те ще направят това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *