Суверенният рейтинг на Франция е изложен на риск

Блумбърг“

Франция рискува да загуби рейтинга си ААА, тъй като европейската дългова криза може да породи вълна от понижаване на рейтингите, която заплашва да удари икономиките, радващи се на най-високо доверие в региона, прогнозират анализатори и инвеститори. Белгия също е заплашена от понижаване на кредитния си рейтинг.
Moody’s Investors Service заяви на 15 декември, че може да понижи испанския рейтинг поради „значителни изисквания за финансиране“, и рязко свали рейтинга на Ирландия с пет степени на 17 декември. Standard & Poor’s направи преразглеждане на оценката на Ирландия, Португалия и Гърция. Суаповете за застраховка на кредитите срещу просрочване показват, че е по-трудно да се застрахова френския дълг, отколкото нискорейтингови облигации на страни като Чехия и Чили.
„Всяка държава може да бъде наказана през следващата година, смята Тоби Нангъл, който съдейства за управлението на $46 млрд. като директор на отдела по разпределение на активите в Baring Asset Management в Лондон. Очакват ни сериозни сътресения, ако френският суверенен рейтинг AAA бъде понижен. Не мисля, че възможността от понижаване на рейтингите е отразена от пазара.“
Миналата седмица лидерите на Европейския съюз се споразумяха да въведат корекции в договорите на ЕС, за да създадат постоянен антикризисен механизъм през 2013 г. в опит да спрат заразата, започнала разпространението си в Гърция. Доходността на държавните облигации се покачи в региона, след като Гърция и Ирландия получиха спасителна помощ и беше създаден механизъм за помощ на стойност $1 трлн.
„Ако проблемите на еврозоната не бъдат разрешени бързо, условията по рефинансирането за тези държави ще се утежнят, а рейтинговите агенции ще предприемат допълнителни понижения на оценките, заяви Ралф Арънс, който ръководи около $20 млрд. като директор на отдела за книжа с фиксиран доход във Frankfurt Trust. Вече можем да наблюдаваме динамиката на пазара. Оценявам Франция като рискова.“
Кредитният рейтинг на Франция може да бъде понижен, ако страната не предприеме сериозни мерки за съкращаване на дефицита си, заяви Падрик Гарви, директор на отдела за стратегии за дълга на развитите пазари в ING Bank NV в Амстердам. „Френските банки притежават най-много дълг, емитиран от така наречените периферни държави на еврозоната и преставляващ риск за системата“, допълни и Маркус Ернст, кредитен стратег в UniCredit SpA в Мюнхен.
Разходите за застраховането на френския държавен дълг са се утроили през тази година и са достигнали рекордно високите 105 базисни пункта на 30 ноември, твърдят от CMA. Френските облигации, обвързани със суапове за застраховка на кредитите срещу просрочване, днес се повишиха с 1 базисен пункт до 103 спрямо 90 базисни пункта за подобните чешки ценни книжа. Чилийските суапове приключиха миналата седмица на 89 базисни пункта.
Движението на суаповете за застраховка на кредитите срещу просрочване, обвързани с френските облигации, по-скоро накланя везните към рейтинг Baa1, т.е. седем степени под най-високия им рейтинг Ааа, даден от Moody’s, твърдят от базираната в Ню Йорк група за проучвания на капиталовия пазар към компанията.
Данните на анализаторския екип на Moody’s показват, че рейтингът на Португалия е паднал с 10 степени от А1 до B2, докато суаповете, обвързани с испанските облигации, са с рейтинг Ba3 – с 11 степени под предишния рейтинг Аа1. Дериватите, защитаващи белгийския дълг, сочат рейтинг Bа1 – с девет степени под настоящия й рейтинг Аа1.
В Белгия седем политически партии са вкопчени в спор, дали да се даде по-голяма финансова автономия на регионите, след като неубедителните избори през юни оставиха страната без правителство. Белгийският държавен дълг възлиза на почти 100% от БВП, а държавни облигации на стойност 65 млрд. евро ще достигнат срока на падеж през следващата година, сочат данни на „Блумбърг“.
„Проточилата се вътрешнoполитическа несигурност в Белгия създава рискове за състоянието на държавните кредити“, заяви S&P в доклад от 14 декември, в който понижи перспективите за страната от „стабилни“ на „негативни“.
Европейският съюз се споразумя през октомври да създаде Механизъм за европейска стабилност, за да помогне на държавите да се справят с плащанията по дълговете си. Финансовите министри на 16-те държави от еврозоната заявиха на 28 ноември, че „кредитите от Механизма за европейска стабилност ще имат статут на преференциални кредити, по-нисък само от този на кредитите на МВФ.“
Това изявление, според което дългът, който е притежание на частни инвеститори, ще се обслужва след кредитите от фонда за спешна помощ, накара S&P да предупреди, че може да понижи гръцкия рейтинг BB+ и дългосрочния A рейтинг на Португалия. Решението ще задълбочи кризата, смятат анализатори от Morgan Stanley.
„Настоящото разрастване на кризата със суверенния дълг е последствие от понижението на преференциалния статут на държавните облигации в правителствената схема на пасивите“, заяви на 6 декември Арно Мар, изпълнителен директор на Morgan Stanley и бивш старши вицепрезидент на Moody’s.
Здравето на Испания зависи от това, дали „регионалните правителства и банки ще накарат пазарите да повярват, че страната е достойна за доверието им въпреки съпровождащия стрес“, заяви в доклад от 15 декември анализаторът от Moody’s Катрин Мюлбронер.
Moody’s оцениха гръцките облигации с рейтинг Ba1, след като миналата седмица направиха преразглеждане за възможно понижаване на рейтинга. От агенцията се оправдаха с растящите опасения за способността на страната да намали задълженията си до „устойчиви нива“.
Moody’s понижи кредитния рейтинг на Ирландия от Aa2 до Baa1 на 17 декември и заяви, че са възможни още понижения, докато правителството на страната се бори да ограничи загубите в ирландската банкова система.
Ирландските законодатели гласуваха миналата седмица спасителен пакет на стойност 85 млрд. евро от правителствата от ЕС и Международния валутен фонд, за да стабилизират финансовата система на страната. По-рано тази година Гърция стана първата държава от еврозоната, която потърси външна помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *