Султанът на Оман влиза в Корпоративна търговска банка

Мажоритарният акцонер в Корпоративна търговска банка АД – Бромак ЕООД,информира вчератрезора, че е сключеноокончателно споразумение с Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман (ДОРФ) за продажба на 1 800 000 акции, представляващи 30% от акционерния капитал на КТБ.
Сделката подлежи на предварително одобрение от страна на Българската народна банка и разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, уточниха от финансовата институция.
Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман е една от основните инвестиционни институции на правителството на Султаната на Оман.
Някои свързват инвестиционните интереси на фонда в Българияс личните приятелски връзкина Симеон Сакскобургготски със султана на Оман Кабус бен Саид.
Държавният фонд на Оман притежава 67% в мегапроекта „Супер Боровец“, а през 2007 г. фондът прояви интерес и към строителството на АЕЦ „Белене“.
Фондът счита, че участието му в капитала на Корпоративна търговска банка АД е следващата съществена стъпка от инвестиционната му дейност в страната, с която се ангажира да участва активно и да подпомага растежа на една от водещите банки в България.
Планираната новасделка е в съответствие със стратегията на акционерите на КТБ за нейното бъдещо развитие и ще позволи на банката да бъде лидер в корпоративното банкиране в страната, като предлага иновационни продукти на широк спектър от клиенти.
През 2008 г. Корпоративна търговска банка АД реализира нетна печалба в размер на 40,3 млн.лв., което представлява ръст от 74% в сравнение с 2007 г. Нетният лихвен доход се е увеличил с 31,7% спрямо 2007 г. и достига 49,5 млн.лв. Същевременно, нетният доход от такси и комисионни е в размер на 8,5 млн.лв., като бележи ръст от 36,9% в сравнение с 2007 г.
През 2008 г. възвращаемостта на собствения капитал на КТБ е 21.9%, докато възвращаемостта на активите е 2.3%, в сравнение със съответно 18.8% и 1.9% през 2007 г. Общата сума на активите надвишава 2.1 млрд.лв., като относителният дял на кредитния портфейл е 54.8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *