„Суровинните“ валути растат за сметка на долара

Австралийският долар се покачи до максимално 6 седмици ниво, както и валутите на развиващите се страни в Азия растат за сметка на отслабването на американския долар.

Причината за това е и публикуваният вчера протокол от септемврийското заседание на Федералния резерв на САЩ. От него става ясно, че членовете на Централната банка няма да пристъпят към вдигането на лихвите преди да се убедят, че забавянето на световната икономика не се отразява негативно на американската, отбелязва Reuters.

Австралийският долар поскъпна до $0,7292, прибавяйки от началото на седмицата 3,2 процента към стойността си. Индонезийската рупия се покачи с 4 процента, а малайзийският рингит – над 3 процента. През септември последните две валути спаднаха до 17 годишен минимум спрямо американския долара, заради срива на световните цени на суровините.

Индексът на долара към кошницата от кошницата от 6 основни световни валути се понижи с 0,08 процента до 95,243. Курсът на долара към йната се покачи до 120,14.

Еврото поскъпна спрямо долара с 0,04 процента до $1,1283.

Златото нарасна днес при закъсняла реакция след стенограмата на Федералния резерв от последното заседание, която показа, че централната банка въобще не бърза да повишава лихвите.

Спот цената през нощта беше 1144 долара за тройунция и отчита повишение от 0.5% за деня. Вчера ралито беше кратко, въпреки слабостта на долара.

Федералният резерв е бил крайно предпазлив през септември дори и преди излезлите след това слаби данни. В крайна сметка в момента въобще не е ясно дали ФЕД има намерение да повишава лихвите тази година или не. Като следствие и търговията при златото е променлива. Азиатските борсови индекси и доларът отслабнаха през нощта заради намалелите залози за скорошно повишение на американските лихви, отбелязват от Бул Тренд Трейдър.

Забавяне на повишението на лихвите ще подкрепи жълтия метал, въпреки че несигурността ще оказва натиск в близък план. Златото отчита ръст за седмицата от 0.6% след ударения тези дни двуседмичен връх. Среброто е с 3% повишение за седмицата след три и половина месечния връх в сряда дошъл при слабостта на долара и очакванията за забавяне на повишението на лихвите в САЩ.

Платината е с ръст за седмицата от 6%, което е най-силно седмично представяне след юли 2013. Печалбите идват след спад до седем годишно дъно породено от скандал с Фолксваген за вредните емисии, който заплаши търсенето на дизеловите автомобили в целия свят. Платината се използва за направата на катализаторите на дизеловите коли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *