Суровият петрол запазва стабилни

ценови нива при 64,10 долара за барел

Суровият петрол остана на стабилни ценови нива в понеделник в Азия, като според анализатори пазарът е съсредоточил вниманието си върху данните за американската икономика, които трябва да бъдат обявени тази седмица.

Рано тази сутрин черното злато се търгуваше при 64,10 долара за барел с доставка през октомври, или покачване с два цента спрямо затварянето в петък в Ню Йорк.

Въпреки постигнатата стабилност в цената на суровината петролът все още е на твърде високи нива и според ръководителите на световните централни банки, които през уикенда имаха среща в Швейцария, е необходимо да бъдат взети спешни мерки за успокояване на пазара.

Преминалият през САЩ мощен ураган Катрина повиши цените на петрола до рекордните 70 долара преди да дойде спадът до около 64 долара за барел. За сравнение, в края на юли суровината се търгуваше на нива от 57-58 долара за барел.

Според ръководителите на централните банки е учудващо, че при тези обстоятелства световната икономика запазва относителна стабилност, но въпреки това положението е обезпокоително.

Само за една година петролът е поскъпнал с цели 60% – основно заради силното търсене от Китай и други страни с бързо развиващи се икономики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *