Суровият петрол отново над 69 долара, брентът с нов максимум

Цената на петрола отново възобнови ръста си, след като притесненията относно евентуално нарушаване на доставките с настъпването на летния сезон надделяха над изнесените в сряда данни за повишение в запасите на петрол до най-високите им за последните осем години нива.

Ценната суровина отново поскъпна над нивото от 69 долара за барел, след като вчера по време на търговията си в САЩ добави 70 цента към стойността си до ниво от 69.32 долара за барел с доставка през май. Днес щатските пазари са затворени за честване на празника Велики петък.

Запасите на петрол в САЩ за седмицата до 8 април са се повишили с 3.2 млн. барела до 346 млн. барела – най-високото им равнище от началото на 1998 година.

Понижение обаче отбелязаха запасите от бензин с 3,9 млн. барела през седмицата до 8 април до 207,9 млн. барела, както и тези на дестилирани горива – с 4,6 млн. барела до 117,4 млн. барела.

Ръст вчера отбелязаха и цените на останалите петролни продукти, като тази на бензина добави 1.68 цента към стойността си до ниво от 2.1079 долара за галон.

Моментно суровината се повиши до най-висока стойност от 2.1119 долар за галон, или най-високо ниво от началото на септември миналата година.

В същото време цената на отоплителното гориво добави близо цент към стойността си до 1.9831 долара за галон с доставка през май.

Анализаторите не изключват възможността ценната суровина да тества постигнатия в края на август исторически максимум при ниво от 70.85 долара за барел.

До нов рекорд се повиши цената на петрола тип брент днес, който добави 71 цента към стойността си до ниво от 70.57 долара за барел с доставка през юни.

Значително повишение вчера отбеляза и цената на природния газ, който добави към стойността си 18 цента до ниво от 6.990 долара за ММВtu.

На пазара продължават да тежат и притесненията относно ядрената политика на Иран и евентуални военни удари от страна на САЩ, както и напрежението в Нигерия.

Всяка новина за нарушаване на доставките в момента може да доведе до значително повишение в цената на петрола и достигането на нови рекордни стойности, коментират още анализатори.

Корейският индекс KOSPI добави 1.8% към стойността си до ниво от 1 431.56 пункта. Силно повишение отбеляза и тайванският претеглен индекс, който завърши днешния ден с ръст от 1.4% до ниво от 6 952.54 пункта. На положителна територия приключи и японският Nikkei 225, добавяйки 0.4% към стойността си до ниво от 17 261 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *