Суровият петрол отново се доближи до нивото до 63 долара за барел

Цената на суровия петрол отбеляза понижение в петък, след като страните от ОПЕК занижиха прогнозите си за ръста на среднодневното потреблението на суровината през тази година.

Днес обаче ценната суровина възстанови част от загубеното, добавяйки 15 цента към стойността си до ниво от 62.925 долара за барел с доставка през април.

В петък цената на петрола завърши деня на нюйоркската стокова борса с понижение от 0.8 долара до ниво от 62.77 долара за барел след значително повишение през предходния ден, което стана реалност след изнесените в сряда данни за ръст в запасите на петрол на най-големия световен консуматор на суровината за изминалата седмица.

Запасите от петрол в САЩ регистрираха повишение от 4.8 млн. барела през предходната седмица до ниво от 339.9 млн. барела, което е с 10% над нивото им от същата седмица на изминалата година.

Така цената на петрола е с близо 12% над нивата на суровината от миналата година, като това се предопределя от геополитическото напрежение, свързано с Иран и Нигерия, и притесненията за нарушаване на предлагането на ценната суровина на фона на относително високото й търсене.

Понижение в петък отбелязаха и цените на останалите петролни продукти, като фючърсите на бензина с доставка през април загубиха 0.6 цента от стойността си до ниво от 1.8540 долара за галон, тези на отоплителното гориво се понижиха с 0.42 цента до ниво от 1.7855 дола за галон с доставка през април.

След спада в цената на петрола от петък повишение в първия работен ден на новата седмица отбеляза японският Nikkei 225. Той добави 1.7% към стойността си до ниво 16 624.8 пункта, което бе първото му затваряне над 16 500 от близо един месец насам.

Повишение от 0.4% регистрира и корейският KOSPI до ниво от 1 346.69 пункта, а тайванският претеглен индекс загуби 0.2% до ниво от 6 516.52 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *