Суровия петрол отчете леко повишение в цената

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate се повиши за втори пореден ден, след като забавения растеж в САЩ намали спекулациите, че Федералният резерв ще продължи да съкращава стимулирането на икономиката в страната, съобщава агенция “Блумбърг”.

Цената на фючърсите се повиши с 0,2% на борсата в Ню Йорк. Американските работодатели наемат най-малко работници от януари 2011 г. насам, става ясно от доклад на Министерството на труда в САЩ.

Върху цената на петрола се отрази и новината, че Иран ще ограничи ядрената си програма и ще позволи да се правят по-сериознии проверки след 20 януари 2014 г., съгласно условията на споразумение, постигнато със световните сили,стана ясно от думите на американския президент Барак Обама.

WTI с доставка през февруари се търгуваше за 92.81 долара за барел като се повиши с 9 цента на електронната търговия на борсата в Ню Йорк към 11:05 ч. Цената на контрактите се повиши с 1.2% до 92.72 долара. Обемът на всички търгувани фючърси беше около 29 процента под 100-дневната средна стойност.

Петролът сорт Brent с доставка през февруари се повиши с 39 цента, или 0,4% до 107.64 долара за барел на лондонската борса.

За първи път от шест седмици насам хедж фондовете са по-малко оптимистични за търговията на лекия суров петрол, тъй като американските запаси от гориво се увеличиха в момент на намаляващо търсене. Брокерите съкратиха нетните дълги позиции, или залозите за повишаващите се цени на лекия суров петрол West Texas Intermediate с 8.6% през изминалата седмица, става ясно от данните за американските стокови фючърси Това е най-големият спад от юни насам.

Суровият петрол се спусна до осеммесечно дъно на 9 януари, задвижван единствено от повишаващите се доставки на бензин, дизелово гориво и гориво за отопление в САЩ.

Търсенето на гориво спадна през последните три седмици до най-дългата серия от поевтиняване от юни 2012 г. досега. В същото време вътрешното производство на суров петрол се увеличи до най-високото си ниво от 1988 г. насам, според данните на САЩ.

Цената на лекия суров петрол WTI се спусна с 4.75 долара, или 4.8% до 93.67 долара за барел на борсата в Ню Йорк през миналата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *