Сушата вдига цените на хранителни продукти в Сърбия

По-лошата реколта тази година заради сушата в Сърбия доведе до покачване на цените на храните. Плодовете и зеленчуците вече са с до 30 процента по-скъпи, предаде БГНЕС, като се позова на Б 92.

Заради горещините пазарите в западната ни съседка обедняха. Намаленото предлагане накара търговците да вдигнат цените на някои стоки с над 50 процента.

Евица Михалевич, директор на сдружението на производителите на плодове и зеленчуци, казва, че къпините, ябълките, прасковите и сливите най-силно са пострадали от горещата вълна и в бъдеще те още повече ще поскъпнат. „Освен поскъпването на плодовете и зеленчуците се очаква и повишаване на цените на хляба, млякото и месото. Сушата нанесе щети и на пролетните култури и се очаква по-слаба реколта при царевицата, слънчогледа, соята и захарното цвекло, а повишаването на цените на тези суровини и техните преработки тепърва предстои”, казва Михалевич.

Според Олга Чурович, директор на сдружението за промишлени растения, по-високите цени на промишлените растения ще доведат и до поскъпване на нехранителните стоки. Поскъпването на земеделските суровини, от които се произвеждат етанол и биодизел се очаква да доведе и до поскъпване на тези биогорива, казва Чурович.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *