Съвети за наивни туристи: отваряйте си очите не на четири, а на десет

Данъчни инспектори призоваха туристите да четат надписите в ченджбюрата, такситата и заведенията. В сезона на отпуските методите за измама са се усъвършенствали през последната година.
Чейнджбюрата
Често срещана практика е таблото с курс „купува“ да е сложено на незабележимо място, зад вратата, например. Там с дребен шрифт, обикновено, е написана и цената -1,59 лева за евро. С ясни и големи букви пред обменното бюро се поставя и друга табела, но с курс „продава“- 1,95 лева за евро. При това с подканящ надпис „Само тази седмица!“. Обръщането на двете последни цифри в курсовете „купува“ и „продава“ е въвело в заблуждение няколко руски туристи, които са се оплакали в данъчната служба в Бургас.
В почти всички случаи обаче ощетените летовници са поставили подписа си под договор и тогава са разбрали измамата. При това положение обаче сделката не може да бъде развалена, обясни пресаташето на данъчната служба в морския град Христо Узунов. Нелоялните обменни бюра, срещу които са подадени оплаквания, са в Слънчев бряг и Приморско и са стари познайници на данъчните. Те обаче трудно могат да бъдат обвинени в измама, тъй като „играят“ по правилата, поясни Узунов. Експертът припомни и няколко съвета, за да не се стига до конфузни ситуации: четете внимателно таблата в обменните бюра, бройте парите преди да сложите подпис, за да може да се намеси полиция или данъчни и най-добре правете обмяната на валутата си в банка! Досега не е имало случай някой да се е оплакал от банка при смяна на пари.

Такситата
И тук най-голямото предимство на клиента е да може да чете, обясни Узунов. Една и съща дестинация в две различни таксита може да излезе 2 и 200 лева. Необходимо е да се прочете внимателно тарифата за километър и да се изисква касова бележка. При конфликтна ситуация клиентът трябва да докаже, че е бил във въпросното такси.

Плажът
Данъчни служители вече са установили няколко случая по Южното Черноморие на концесионери на плажове, които не издават касови бележки. Ще има и глоби. При неспазване на свободното от чадъри и шезлонги пространство обаче трябва да се обърнете не към данъчните, а към полицията.

Заведенията
Данъчни вече са стартирали проверки във високооборотни заведения по Черноморието. До тях са разпратени и писма с покани да спазват закона. При миналогодишните проверки бе установено, че високооборотни обекти крият доходи. След целодневно присъствие на данъчни служители се оказало, че въпросните заведения вдигат за един ден оборота си десет пъти – ако предния ден касовите бележки са били за 3 000 лева, то на следващия (след проверката) те са вече за 24 хиляди лева, обясни Христо Узунов. Той отбеляза, че целодневно и дори нощно присъствие в такива обекти ще има и тази година.

Договорите за работа
Масово явление е сезонните работници да се осигуряват на минимално допустимата заплата, позволена от закона. Трудно е да се повярва, че главен готвач в заведение ще работи за 350 лева на месец. Всеизвестен факт е, че с тази работа се хващат за не по-малко от 1 500 лева. По-фрапиращи случаи са на тези бизнесмени, които изобщо не си правят труда да сключват договори и да плащат осигуровки. При евентуална проверка от данъчни служители е имало случаи персоналът просто да изостави обекта и да се разбяга. Такъв подход обаче е опасен за самите наемници, тъй като накрая може и да не получат заплатата си за изработеното, каза Узунов. Той добави, че и в момента текат ревизии на фирми в Бургаска област. Някои от тях не могат да изплатят навреме ревизионните си актове. Данъчната служба обаче има практиката да разсрочва задълженията при сключване на споразумения. В шеговит тон тя се води от максимата: „Няма нужда да затриваме кокошката, по-добре е да снася яйца“, добави Узунов.

Няколко съвета за лятната ваканция
1. Търсете в тъмните ъгли и зад вратата таблото с курс „купува“ в чейнджбюрата.
2. Не подписвайте сделката при обмяна на валута преди да преброите парите.
3. Ако ви трябва такси, то не скачайте в първото, услужливо паркирано точно пред входа на автогара, гара или аерогара. Там е по-голяма вероятността да бъдете „извозени“ на твърде висока тарифа.
4. Изисквайте касова бележка в магазина, от който пазарувате. Ако стоката се окаже повредена, няма как да я върнете обратно. Същото важи и за заведенията.
5. На плажа също трябва да ви дадат касова бележка за използван чадър или шезлонг. Така ще е най-лесно да се изясни проблемна ситуация, ако възникне такава.
6. Доказателство за нощувка в семеен хотел или къща също може да ви е от полза, ако се случи някакъв инцидент. Искайте касова бележка.
7. Гурбетчийството през лятото на морето минава в много случаи под мотото: „на пробен срок“. За него също трябва да има договор. Иначе рискувате да останете без заплата.
8. Договорът, с който сте наети за сезонна работа, трябва да е регистриран при данъчните. Иначе е само лист хартия и няма никаква стойност.
9. Касовите бележки при използване на атракциони, които понякога са и опасни, са вашата застраховка при инцидент.
10. Същото важи и за уличните търговци на храна, ако получите стомашно неразположение. Необходим е касов бон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *