СЪВЕТИ НА АМЕРИКАНСКИ ЕКСПЕРТИ

1. Съкращавайте разходите за стоки, които не са от първа необходимост. Най-добре си направете отделна тетрадка, където да си записвате подробно какво сте купили, кога и за каква сума. След известно време внимателно прочетете записките си. Помислете и преценете, без кои стоки спокойно можете да минете и се постарайте да ги купувате по-рядко.
2. Заделяйте пари за „черни дни”. Повечето финансови аналитици съветват да отделяте поне 10на сто от месечните приходи за непредвидени разходи. А за да не ви се прииска по някое време да похарчите тези пари, най-добре се презастраховайте: направете така, че тази сума/10 процента/ директно да се заделя от вашата заплата/това е особено подходящо, ако получавате заплатата си по карта/. Стабилизационният фонд попълвайте постоянно със случайни или неочаквани приходи/печалби от лотария, премии, подаръчни средства и др./. Но не прекалявайте – все пак си струва да харчите понякога и за лични удоволствия. Радостта не е на последно място като фактор за благополучен живот.
3. Разгледайте всички услуги, които ползвате. Анализирайте услугите, които ползвате в дадения момент и помислете доколко ви е нужна всяка от тях. Например, може да не ви е необходима мобилна тарифа, в която освен всичко друго са включени и 50 безплатни съобщения на месец. Оценете и сменете услугите, които не използвате напълно.
4. Харчете пари обмислено и за неща, които ще ви помогнат да икономисате в условия на икономическа криза. Например, по-добре ходете на редовния технически преглед и обслужване на автомобила, отколкото да чакате, докато се развали нещо по-голямо и скъпо.
5. Ако сте взели кредит/за къща, или автомобил/, но усещате, че ще имате финансови затруднения в близко време, поискайте отсрочка на плащането. Работата е там, че има вероятност банката да направи компромис. Все пак и тя не иска да има клиент, неспособен да си плаща кредита. Затова вие можете да се договорите за отсрочка за определено време, през което да връщате само лихвата.

Разбира се, всеки човек си има своя рецепта как да смекчи последиците от кризата, но има няколко универсални съвета, които е добре да се спазват:

1.Открийте няколко сметки в различни валути. Хората само усложняват ситуацията, когато, например бързо продават долари и купуват евро. Точно по този начин се повишава курса на еврото. Влагайте парите си само в надеждни, проверени банки. Избирайте банки със ставки, чието равнище не е по-ниско от това на инфлацията във вашата страна.
2. Още един метод за смекчаване последствията от кризата – влагайте свободните средства в стоки, при които винаги ще има търсене и ще бъдат необходими. Този метод няма да окаже негативно влияние върху икономиката, а ще служи за стимулатор на търговията на дребно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *