Съветници порязаха Общинска банка

Градският парламент гласува под политически натиск да не се вдига капиталът

Общинските съветници в София порязаха развитието на Общинска банка. След бурен дебат и под политически натиск те се отметнаха от решението си да се увеличи капиталът на трезора. Само преди седмица съветниците гласуваха в банката да се налеят 15 млн. лв. Тогава кметът на София Бойко Борисов оспори решението на градския парламент и вчера точката бе гласувана наново. Този път обаче мнозинството бе против финансовата операция. Общината държи 67% дял в банката. Според ръководството на ОБ, увеличаването на капитала на трезора ще доведе до повече клиенти и ще направи кредитната институция по-конкурентоспособна на пазара. Съветниците обаче са против, защото смятат, че общината няма да има пари да плати увеличението. В такъв случай тя трябва да предложи това на другите акционери. 31% в трезора държат фирми, консултирани от бизнесмена Христо Ковачки. Ако те платят за увеличението, делът на общината в банката ще падне на 40%.

Съветниците вчера влязоха в бурен и разгорещен дебат и решиха да гласуват по партии. Единодушно „за“ вдигнаха ръка деветимата от Съюза на свободните демократи (ССД) – партията на Софиянски, и петимата отцепници от Демократи за София. „Против“ се обявиха колегите им от ДСБ, БСП, Владимир Каролев от НДСВ, както и 4-ма от СДС. Останалите сини заедно с „малката коалиция“ – БЗНС-НС, ДП и „Гергьовден“, както и НДСВ, се въздържаха.

Акциите на общината в банката не струват нищо. Затова София има интерес да продаде по-малък дял след увеличение на капитала, а не по-голям, коментира шефът на стопанската комисия в СОС Пламен Илиев. Решенията на общинарите са непрофесионални. Искам да ме освободите от длъжността ми, заяви Милан Миланов, единият от двамата представители на общината в Общото събрание на ОБ. Вторият представител на София Станимир Зашев пък призна, че не знае дали има мандат да гласува, както и какво да гласува. Съветниците решиха да възложат на столичната общинска агенция за приватизация да избере международен консултант, който да каже как да се приватизира делът на Столичната община в банката.

Антоанета Петева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *