Съветът за сигурност на ООН определя зона, забранена за полети над Либия

В обръщение по телевизия „Ал Либия“ се казва, че армията идва да ги подкрепи и да прочисти града им от въоръжени банди. Местни жители потвърдиха обаче, че животът в Бенгази тече нормално. В Ню Йорк либийският дипломат, противник на Кадафи, Ибрахим Дабаши заяви, че международната общност разполага с 10 часа да действа срещу силите на полковника. Той се опасява от „истински геноцид в Адждабия“, ако международната общност не му попречи да извърши масирана атака срещу града.
По-рано телевизията съобщи, че в града са се събрали поддръжници на Муамар Кадафи, което не бе потвърдено от чуждестранни журналисти. Не е ясно дали предупрежденията ще бъдат последвани от действия.
Ако силите на Муамар Кадафи предприемат бомбардировка и сухопътна атака срещу контролирания от бунтовниците Бенгази, това ще доведе до огромен брой цивилни жертви, предупреди и Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.
В Проекторезолюция се настоява за забрана на полетите в либийското въздушно пространство, за да бъдат защитени цивилните и да се отнеме възможността на либийската пътническа авиокомпания „Либиън еър“ да каца, излита или прелита над територията на други страни. Документът ще упълномощи членовете на ООН да вземат всички необходими мерки да се гарантира спазването на забраната и да се предотврати използването на самолети за въздушни атаки срещу цивилното население.
 

Финанси
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *