Съдията по делото за фалита на КТБ си направи отвод

Съдия Иво Дачев си е направил отвод от разглеждането на делото за несъстоятелността на КТБ, съобщиха от пресцентъра на Софийския градски съд.Делото ще бъде преразпределено публично утре от 10.00 часа в 13-и кабинет, посочват от съда.

Причината за отвода на Дачев саизнесени в медии твърдения, че на определени хора преди преразпределението на делото е бил известен съдията, на когото то ще попадне.
„Макар и неподкрепенис каквито и да е било доказателства, тези твърдения създават представи, разклащащи убеждението в обществото за справедлив и прозрачен съдебен процес“, се посочва в мотивите за отвода на съдия Дачев.

По думите му вярата в справедливостта е сред основните ценности на всяко съвременно демократично общество. Страните по всяко дело имат право на справедлив съдебен процес, разгледан от независим и безпристрастен съд, а обществото трябва да бъде твърдо убедено, че делото, в случая за несъстоятелността на „КТБ“ АД, се разглежда обективно, като решенията ще бъдат основани единствено на закона, допълва още магистратът.

Дачев беше вторият съдия, на който беше разпределено делото. Отначало то се падна на командированата тогава в СГС Калинка Илиева, но тя също си направи отвод, припомня „Правен свят“.

Преди 3 дни пред онлайн телевизията BIT бившата съдийка Румяна Ченалова разказа, че след отвода на Илиева тогавашната председателка на СГС Владимира Янева споделила с нея, че делото ще бъде дадено на Иво Дачев, защото той бил добър юрист, незамесен в скандали.

По делото за несъстоятелност предстои съдът да разгледа възражения срещу приети и неприети вземания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *