Съдът застана зад привилегиите на банките, държавата и общините

 
Съдът излезе с решение по внесената през лятото жалба на омбудсмана, който смята, че този привилегирован ред води до дискриминация на обикновения гражданин. Става дума за чл. 417, т. 2 от Гражданско-процесуалния кодекс, който дава възможност на банки, общини, НАП, Агенцията за държавни вземания и т.н. да поискат от съда да им издаде заповед за незабавно изпълнение само въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги, уточнява в. „Сега“. БНБ, НАП и други институции се представили становища в защита на този режим, докато БТПП, БСК, Висшият адвокатски съвет и някои други организации са го оспорили.
Конституционните съдии посочват в мотивите си, че държавата и общините представят обществения интерес и тъй като се издържат с парите на данъкоплатците, имат право да защитават по облекчена процедура вземанията си. Подобна е логиката на КС и по отношение на банките – те са частни компании, но в тях има и значителни бюджетни средства, и т.н.

КС отбелязва още, че документите, с които държавните учреждения, общините и банките доказват своите вземания, са обективни, достоверни и надеждни – заради строгата регламентация и контрол, на които тези институции подлежат.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *