Съдът за пореден път възмутен от коментари на Борисов и Цветанов

Софийски градски съд (СГС) разпространи днес до медиите декларация по повод коментари на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов за делата срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.
От СГС уточняват, че са образувани две дела по обвинителни актове срещу Марио Николов, като първото от тях е за организирана престъпна група, извършила документна измама в особено големи размери (източването на средства по САПАРД – б.р.), а второто за пране на пари в съучастие с Людмил Стойков и други лица.
„Двете дела все още са във фаза на съдебно следствие, по време на което са разглеждани исканията за събиране на доказателства както в полза на държавното обвинение, така и в полза на защитата, което се дължи от българския съд по силата на закона и като независим орган на съдебната система. В този смисъл будят недоумение изявленията на министър-председателя Борисов, че по делото „прекрасно се знае кой не си е свършил работата” и къде е „политическия чадър”, и внушения от такова политическо естество са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес“, пишат в писмото си съдиите.

„Относно коментара на вътрешния министърЦветан Цветанов, че се търси правен механизъм за изпращане на второто дело в Германия, СГС е длъжен да заяви, че не съществува какъвто и да е механизъм, по силата на който държавата да се откаже от своя суверенитет, да разследва престъпления, извършени от български граждани и на нейна територия“, заявяват още магистратите.
Според тях е недопустимо само две седмици преди изслушване на пледоариите по делото да се предрешава изхода му и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда.
„В заключение СГС е длъжен да цитира изявленията на представителя на ОЛАФ Тиери Кретен, който казва, че съдебната система в България е независим орган и би трябвало да се уважават нейните решения“, пише в съобщението на съда.
По-рано днес Борисов и Цветанов се срещнаха с директора на Дирекция „Разследвания и операции” в Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, който е на посещение у нас. След това премиерът поиска разследванията на службата да бъдат признавани като доказателства в българския съд. Именно от справка на ОЛАФ започна проверката за източването на САПАРД, която прересна в съдебно дело.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *