Съдът нареди на КЗК да обяви заплатите си

Със свое решение Административния съд в София отмени мълчаливия отказ на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да оповести размера на заплатите и допълнителните възнаграждения, които са получавали. Това съобщиха на пресконференция в Народното събрание депутатите Мартин Димитров и Петър Славов.

Делото беше заведено от Димитров и Славов, след като представителите на КЗК не им предоставиха исканите данни по подадено заявление за достъп до обществена информация. Всъщност ръководството на комисията не счете за нужно дори да отговори на заявлението.

В своето решение съдът посочва, че това е едно от основанията за отмяна на мълчаливия отказ за предстоваряне на търсената обществена информация и връщане на преписката на КЗК за изпълнение на разпоредбите на закона.

„КЗК „погрешка“ изпрати подадената жалба във Върховния административен съд, вместо, както и самата жалба бе адресирана – в компетентния съд и по този начин произнасянето по делото беше забавено с месеци. Както знаем мандата на членовете на КЗК изтече през месец октомври и затова можем да очакваме ръководството на комисията отново да откаже да оповести размера на възнагражденията си, независимо от съдебното решение“, уточни Петър Славов.

Въпреки това и Славов, и Димитров изразиха решимостта си да продължат да водят битката за публичност до край, включително да настояват пред новото ръководство на КЗК да оповести размера на възнагражденията и бонусите на предшествениците им и как това се съотнася към свършената работа.

„Поведението на това ръководство на КЗК и отказът им да спазят закона е недопустимо!“, коментираха реформаторите в заключение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *